Nová krimi Dominika Dána v predpredaji!

Aktualizácia III/8 - Zamestnanosť

BOZP a inšpekcia práce

Poradca s.r.o. (2021) • Edícia Aktualizácie • Séria Aktualizácie 2021

🍌 Odosielame o 7 dní.
4,80€
Zľava 13%
4,18€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Novela zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy (zákon proti byrokracii) bola schválená s cieľom pokračovať v znižovaní administratívnej záťaže fyzických osôb a právnických osôb využívaním informačných systémov verejnej správy. Novelou sa rozširuje rozsah údajov evidovaných v informačných systémoch verejnej správy, ktoré už fyzické osoby a právnické osoby nemusia orgánom verejnej moci v jednotlivých konaniach ako aj pri bežnej úradnej komunikácii predkladať v listinnej podobe. Zároveň sa odbúravaním administratívnej záťaže a zjednodušovaním procesov obmedzuje možnosť vzniku korupcie. V poradí tretia vlna znižovania administratívnej záťaže vypustila v jednotlivých novelizačných článkoch povinnosť predkladať orgánom verejnej moci viaceré výpisy a potvrdenia.

Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatných novelách
Zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti – po novele zákonom č. 310/2021 Z. z.
Zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov – po novele zákonom č. 310/2021 Z. z.
Zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci – po novele zákonom č. 310/2021 Z. z.
Zákon č. 125/2006 Z. z. o inšpekcii práce – po novele zákonom č. 310/2021 Z. z.

V súvislosti s doplnením informačného systému finančnej správy, Sociálnej poisťovne a informačných systémov zdravotných poisťovní medzi informačné systémy, z ktorých sú orgány verejnej moci oprávnené a povinné získavať údaje, a v súvislosti s právnou záväznosťou údajov uvedených v zozname nelegálnych zamestnávateľov, bolo potrebné vypustiť úpravu vyžiadania si údajov od týchto subjektov zo strany úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.
V zákone o pobyte cudzincov sa vypustila povinnosť dokladať k žiadosti o prechodný pobyt alebo trvalý pobyt dieťaťa rodný list dieťaťa, ktoré sa narodilo na území Slovenskej republiky štátnemu príslušníkovi tretej krajiny s udeleným trvalým pobytom alebo prechodným pobytom na území Slovenskej republiky. Ponechala sa povinnosť predkladať rodný list dieťaťa, ktoré sa nenarodilo na území Slovenskej republiky, ale v členskom štáte, nakoľko jeho rodný list sa nenachádza v informačných systémoch Slovenskej republiky.
Cieľom úpravy v zákone o BVOZP bolo vypustenie povinnosti autorizovaného bezpečnostného technika predkladať k oznámeniu o zmene údajov potvrdenie o zmene svojho mena, priezviska alebo adresy trvalého pobytu na účel vydania nového osvedčenia.
V zákone o inšpekcii práce sa ustanovila povinnosť Národnému inšpektorátu práce poskytnúť na žiadosť orgánu verejnej moci v elektronickej podobe údaje o tom, že ku dňu požiadania nebolo zistené porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania na účely preukázania skutočnosti ustanovenej osobitným predpisom.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2021 ISBN: 9771335612626 Rozmer: neuvedený Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách