Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

1000 riešení č. 3 / 2022 - Novela zákona o DPH, Zákonník práce

Preddavky FO a PO - platenie

Poradca s.r.o. (2022) • Séria 1000 riešení 2022 • Edícia 1000 riešení • 3. diel

🍌 Odosielame o 7 dní.
3,60€
Zľava 22%
2,80€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Titul obsahuje otázky, odpovede a riešenia prípadov z praxe k aktuálne novelizovaným zákonom.
Zákon o DPH stanovuje povinnosť platiteľovi dane oznámiť Finančnému riaditeľstvu SR čísla všetkých vlastných bankových účtov, ktoré bude využívať na podnikanie. Táto povinnosť sa vzťahuje tak k bankovým účtom, ktoré finančnej správe oznámili poskytovatelia platobných služieb podľa daňového poriadku, ako aj k iným účtom (napr. ktoré sú vedené u zahraničných poskytovateľov platobných služieb a ktoré oznámené neboli). Platiteľ dane je povinný čísla bankových účtov oznámiť bezodkladne odo dňa, keď sa stal platiteľom dane alebo bezodkladne odo dňa, kedy si takýto účet zriadil potom, ako bol daňovým úradom zaregistrovaný ako platiteľ dane. K akým ďalším zmenám dochádza v zákone o DPH, sa dočítate v tomto čísle mesačníka.

1000 riešení 3/22 obsahuje prípady z praxe k týmto témam:
- DPH po novele v roku 2022
- Preddavky PO a FO v roku 2022
- Zákonník práce
- Zákon o dani z príjmov
- Daňové výdavky
- Kurzové rozdiely
- Jednoduché účtovníctvo
- Podvojné účtovníctvo
- Odpisy
- Zamestnávanie
- Mzdy a odvody
- Zdravotná starostlivosť
- Manká a škody
- Právo
- Pozemkové spoločenstvá
- Poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady

Preddavky FO a PO
Preddavky platené na daň FO sú povinnými platbami platenými z vyplácaných príjmov počas zdaňovacieho obdobia, ktoré sa započítavajú na úhradu vzniknutej celoročnej daňovej povinnosti z úhrnu dosiahnutých zdaniteľných príjmov za uplynulé zdaňovacie obdobie. Fyzické osoby, ktoré platia preddavky osobne, si tieto prepočítavajú vždy na preddavkové obdobie, a to spôsobom určeným zákonom o dani z príjmov. Okrem uvedeného sa FO zrážajú preddavky z príjmov zo závislej činnosti vyplácaných ich zamestnávateľmi.
Preddavok na daň z príjmov je definovaný zákonom o dani z príjmov (ZDP) ako povinná platba na daň, ktorá sa platí v priebehu zdaňovacieho obdobia, ak skutočná výška dane za toto obdobie nie je ešte známa. Preddavky na daň sa platia miestne príslušnému správcovi dane v eurách, pričom po skončení zdaňovacieho obdobia sa preddavky na daň zaplatené na toto zdaňovacie obdobie započítajú na úhradu dane za toto zdaňovacie obdobie. Platenie preddavkov na daň z príjmov právnickej osoby je komplexne upravené v ustanovení § 42 ZDP. Preddavky na daň sa zaokrúhľujú s presnosťou na dve desatinné miesta matematicky.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2022 ISBN: 9771335415166 Rozmer: 150×210 mm Počet strán: 96 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách