Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Zákonník práce s komentárom 2022

Pedagogickí zamestnanci, Kurzarbeit


🍎 Vypredané
18,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Od 1. 1. 2022 v Zákonníku práce nadobudnú účinnosť 2 výraznejšie zmeny. Prvá zmena súvisí so stravovaním zamestnancov a druhá nadväzuje na systém skrátenej práce. Pôvodne mala v rovnaký deň nadobudnúť účinnosť zmena týkajúca sa ukončenia pracovného pomeru z dôvodu dosiahnutia veku 65 rokov, avšak v dôsledku rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky sa tak nestane. Uvedená zmena bola pozastavená.

Titul obsahuje príspevky:
- Zákonník práce s komentárom
- Zákon o podpore v čase skrátenej práce s komentárom
- Zákon o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch s komentárom

Podstatou zákona o podpore v čase skrátenej práce je poskytovanie právne nárokovateľnej podpory v prípade, ak zamestnávateľ nie vlastnou vinou nemôže svojim zamestnancom prideľovať prácu v pôvodne dohodnutom rozsahu. Zákon síce bol prijatý v dôsledku pandémie COVID-19, bude však aplikovateľný všeobecne na rôzne situácie, ktoré v budúcnosti objektívne vplyvom vonkajšieho faktora zamestnávateľovi neumožnia prideľovať svojim zamestnancom prácu dohodnutým spôsobom. Zamestnávateľ bude v takom prípade vystupovať v režime skrátenej práce, označovanej ako „kurzarbeit“. Zákon nadobudne účinnosť 1. 3. 2022.
Zákon o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch zaviedol pre pedagogických zamestnancov aj odborných zamestnancov jednotný pojem pracovná činnosť a ďalej špecifikuje samostatne jednotlivé činnosti pedagogických zamestnancov a činnosti odborných zamestnancov. Zadefinovali sa predpoklady na výkon pracovnej činnosti, ktoré musí pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec spĺňať po celý čas výkonu pracovnej činnosti. Zaviedla sa napríklad povinnosť ovládať jazyk národnostnej menšiny, ako predpoklad na vyučovanie predmetu v jazyku národnostnej menšiny (okrem učiteľa slovenského jazyka) v škole s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny a na výkon pracovnej činnosti v školskom zariadení s výchovným jazykom národnostnej menšiny. O aké ďalšie povinnosti ide, sa dočítate v našej publikácií.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2022 ISBN: 9788081622267 Rozmer: 150×210 mm Počet strán: 424 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách