Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Slnko

Naša najbližšia hviezda

Vojtech RušinVEDA (2006) • Edícia Svet vedy

🍎 Vypredané
22,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Vojtech Rušin nielenže, rovnako ako my, žije pod našim starým dobrým Slnkom, ale najbližšej hviezde zasvätil celý svoj život. Za výskumami slnečnej koróny precestoval svet – pozeral sa na vychádzajúce Slnko z afrického Nigeru, stredoamerického Mexika, ázijskej Indie, z tichomorských Galapág, či z mnohých ďalších krajín. Doteraz sa zúčastnil sa na 14-tich expedíciách, už v marci ho čaká ďalšia za úplným zatmením Slnka.

Ak je víno naozaj slnečnými lúčmi v zhmotnenej podobe, ako tvrdia znalci s poetickou dušou, pár kvapiek vína, ktorými predseda SAV prof. Štefan Luby pokrstil novú publikáciu, vlastne symbolizovalo význam Slnka pre život na našej planéte. Vo svojom príhovore prof. Luby poznamenal, že v oblasti prírodných vied dnes nebýva zvykom, aby jeden človek obsiahol takúto rozsiahlu tému v monotematickom diele. "Doteraz, kým sme nemali túto knižku v rukách, tak sme vnímali Vojtecha Rušina predovšetkým ako odborníka na zatmenia Slnka. A niekedy som si hovoril, čo toho Vojta vlastne núti, aby - keď si zoberiem to obrovské Slnko a tú maličkú Zem, navyše aj tú veľkú vzdialenosť - čo ho núti, aby behal po tej maličkej Zemi a snažil sa na Slnko pozerať raz z Tahiti a raz z Bulharska, keď vlastne je to stále to isté Slnko," dodal prof. Luby s úsmevom. "Ale ono je to v podstate tým, že on sa vlastne nechce pozerať na Slnko... Hľadá miesta na Zemi, odkiaľ Slnko nevidieť. Skúma len žiaru, korónu, ktorá spoza toho mesačného disku svieti. Keď si však pozriete obsah tej knihy, tak vidíte, že obsiahol našu najbližšiu hviezdu úplne komplexne," poznamenal predseda SAV, ktorý na záver konštatoval, že vydanie knihy je významným počinom.

Podobné knihy, ako je publikácia Vojtecha Rušina o Slnku, to dnes na Slovensku pri vychádzaní nemajú ľahké. Autor sa v krátkom príhovore teda poďakoval všetkým, čo pri jej zrode pomáhali – sponzorom, spolupracovníkom aj vydavateľovi.

Prekrásna publikácia s množstvom unikátnych fotografií a obrázkov, sumarizuje o Slnku vari všetko, čo sme o tejto hviezde zatiaľ dokázali spoznať. Od histórie výskumov Slnka, známych aj najnovších poznatkov o ňom, jeho postavenia v našej galaxii, až po - s troškou úsmevu - autorove fotografie domorodých krásavíc zo slnečného juhu, ktoré stretol pri svojich cestách do ďalekých krajín a prináša ich ako ilustráciu rozhodujúcej a pozitívnej úlohy Slnka pri vzniku a vývoji ľudstva. V. Šmihula

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2006 ISBN: 8022408646 Rozmer: 209×273 mm Počet strán: 281 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách