Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Menšie teologické spisy


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
10,00€
Zľava 10%
9,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Sedem menších teologických spisov sv. Gregora z Nyssy sa venuje rôznym otázkam teológie druhej polovie 4. storočia, grécky text a preklad:

V diele Eustathiovi: O Svätej Trojici Gregor reaguje na názory pneumatomachov, ktorí spochybňovali božstvo Ducha. Poukazuje na rozdiel medzi Božou podstatou, ktorá je iba jedna, a hypostázami/osobami, ktoré sú tri.

V diele Grékom: Vysvetlenie na základe všeobecných pojmov sa Gregor snaží vysvetliť rozdiel medzi podstatou a hypostázami nie teologicky, ale na základe všeobecných ľudských pojmov.

Diskusia, prečo o Bohu nehovoríme v množnom čísle napriek tomu, že toto božstvo tvoria tri osoby, pokračuje v diele Ablabiovi: O tom, že nie sú traja bohovia, v ktorom pristupujú teologické argumenty.

Simpliciovi: O viere je príručka pre kresťanských vojakov, kde sú stručne vysvetlené základné pravdy kresťanskej náuky.

Proti Áriovi a Sabelliovi: O Otcovi a Synovi sa venuje vyvráteniu dvoch heréz, ktoré rôznymi spôsobmi narúšali vzťah medzi Otcom a Synom. Arianizmus spochybňoval božstvo Syna a podriaďoval ho Otcovi. Sabelianizmus zase nerozlišoval jednotlivé osoby Trojice. Otca, Syna a Svätého Ducha pokladal iba za tri rozličné spôsoby, ako sa jeden Boh zjavuje v priebehu vekov ľudstvu. Gregor dokazuje, že Syn je samostatná božská osoba a je rovnakej podstaty s Otcom.

Proti makedoniánom: O Svätom Duchu bojuje proti pneumatomachom, ktorí hlásali, že Svätý Duch je iba akýsi vyšší anjel, že je sluhom Syna a bol stvorený skrze Syna. Gregor obhajuje božstvo Ducha a jeho rovnosť s Otcom a Synom.

Teofilovi: Proti apollinaristom sa zaoberá kristologickou otázkou Ježišových prirodzeností, božskej a ľudskej. Podľa Apollinaria Kristus mal len ľudské telo – namiesto ľudskej duše mal vraj Božieho ducha. Tým však spochybnil jeho plnú ľudskú prirodzenosť, čo by malo závažné následky pre ľudské vykúpenie.

Editor: Helena Panczová, úvodná štúdia: Cyril Šesták SJ, preklad a poznámky: Helena Panczová a Artur Bilyk CSsR

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2022 ISBN: 9788081913396 Rozmer: 130×195 mm Počet strán: 278 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách