Kedysi dávno, ešte v prehistorických časoch, jednému z našich predkov - možno mal skrehnuté prsty po úspešnom love - spadol do ohňa kúsok mäsa a svojou nezvyčajnou, dráždivou vôňou privábil všetkých z okolia. Mäso bolo trochu spálené, trochu tvrdé, bez chuti, no predsa niečo nové, niečo iné!
Uplynulo sotva tisíc rokov a mäso sa preťahovalo z prírody do kuchýň, z ražňa do panvíc a pod vznešeným názvom pečienka zaujalo dôstojné miesto.
Nezaškodí si zapamätať niekoľko základných vecí: mäso je chúlostivá "vec", ľahko sa pokazí, vyžaduje si starostlivé zaobchádzanie!
Mäso sa šťastne snúbi s koreninami a vínami.
Ešte drobnosť: pečienka je jednoznačne mužská záležitosť! Možno preto, lebo lov a získavanie koristi boli pôvodne vecou muža a obracanie ražňa si vyžadovalo nemalú silu a mäso tvorí aj dnes najcennejšiu súčasť našej potravy, pre toto všetko je tradične úlohou pána domu zabojovať si s pečeným mäsom...
Na konci knihy pre lepšiu orientáciu nájdete aj vecný register usporiadaný v abecednom poradí, je uvedený aj čas prípravy a energetický obsah jednotlivých pokrmov.