Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Angelológia dejín - Paralelné a periodické javy v dejinách

Emil PálešSophia (2001)

🍎 Vypredané
65,72€

   Je známe, že javy s podobnou kultúrnou fyziognómiou sa odohrávali v dejinách nezriedka paralelne, súčasne vo vzdialených oblastiach, aj na oddelených kontinentoch, alebo sa vracali v pravidelných rytmoch niekoľkých storočí i tisícročí. Jedným z najznámejších takýchto javov je tzv. axiálna epocha – 6. storocie pr. Kr., kedy sa naraz objavili zakladateľia veľkých nábožensko-filozofických systémov v Číne, Indii, Perzii, Izraeli aj v Grécku. Nevediac jeden o druhom vyučovali rovnaké hlavné myšlienky. Kniha zhŕňa a podrobne skúma viac ako sto takýchto paralelných a rytmických javov v histórii, ktoré nemožno vysvetliť vzájomným stykom medzi kultúrami, ale nemožno ich pokladať ani za náhodu.
Skutočnosť, ktorú tušil slávny psychológ Carl Gustav Jung, že v kolektívnom podvedomí ľudstva sa odohrávajú dlhodobé posuny na základe nejakých skrytých zákonitostí, ktoré sa prejavujú v „striedaní bohov“, kultúrnych a umeleckých ideálov, je tu rozpracovaná do celkom konkrétnej podoby. V posledných pätnástich tisícročiach známej histórie a prehistórie ľudstva je možné identifikovať s prekvapujúcou presnosťou pravidelnosti v striedaní duchovných archetypov, ktoré sa prejavovali v obsahu náboženských kultov, filozofických myšlienkových prúdov, umeleckých štýloch a politických dejinách štátov – utvárajúc tak dejinné obdobia ako renesancia, barok, osvietenstvo, romantizmus a podobne.
Najobdivuhodnejší je však fakt, že tieto rytmické zákonitosti nachádzame jasne sformulované v už zabudnutom spise opáta Johannesa Trithemia zo Sponheimu z roku 1508 „O siedmich archanjeloch“, ktorí sú duchovnými inteligenciami planét v slnečnej sústave, a ktorí sa striedajú ako vládnuci duchovia času; a v pättisíc rokov starej múdrosti babylonského knažstva o cyklickom striedaní vekov.
Stará kresťanská aj predkresťanská náuka o hierarchiách anjelov, ktoré inšpirujúco zasahujú do diania v prírode a v dejinách, sa ukazuje ako čosi ďaleko viac, než len mýtus; má svoje racionálne jadro, ktoré musí byt nanovo poňaté v termínoch modernej psychológie a antropológie.

Rok vydania: 2001 Rozmer: 210×297 mm Počet strán: 646 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách