Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Kontakty literatúry modely identity reprezentácie


🍌 Odosielame o 9 dní.
21,89€
Zľava 10%
19,70€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Autorský kolektív v zložení Ivana Taranenková, Tibor Pichler, Marianna Koliová, Anikó Dušíková, Marta Fülöpová, Aleksandra Hudymač, Dana Hučková, Michal Habaj, Magdalena Bystrzak, Miloslav Szabó, Dušan Škvarna, Bogusław Bakuła, Miloslav Vojtech, Jana Pátková a Radoslav Passia pripravili vedeckú publikáciu KONTAKTY LITERATÚRY (MODELY, IDENTITY, REPREZENTÁCIE).
Kniha je zložená z troch tematických častí, ktoré však medzi sebou v mnohých bodoch komunikujú. Prvá časť má názov Prekračovanie národnoobrodeneckých reprezentácií, druhá časť Spory o kultúrny model a tretia časť Urbanita a identita. Editorky a editor M. Bystrzak, I. Taranenková a R. Passia knihu venovali literárnemu vedcovi Rudolfovi Chmelovi.
Jednotlivé príspevky totiž nadväzujú na výskumné témy, ktorým sa R. Chmel dlhodobo venoval. Všímajú si predovšetkým otázky slovenskej kultúrnej identity a jej polemického formovania v prostredí strednej Európy, procesy modernizácie a alternatívne, resp. okrajové myšlienkové a umelecké koncepcie vytesnené dominantným národným naratívom. To všetko spoluformovalo slovenskú literatúru a kultúru v 19. a 20. storočí a často skryto alebo i otvorene zasahovalo do sociálno-politickej reality. Kniha obsahuje aj množstvo ilustrácií dopĺňajúcich výklad v jednotlivých kapitolách.
Obálka v žltom plátne a kompletný vizuál knihy je dielom grafickej dizajnérky Barbory Šajgalíkovej. Kniha obsahuje 4 záložky.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2021 ISBN: 9788022418560 Rozmer: 170×235 mm Počet strán: 351 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách