Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Biomatematické modelovanie a vyhodnocovanie indikátorov očkovania ochorení


🍎 Vypredané
11,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Infekčné ochorenia sú súčasťou histórie ľudstva od nepamäti. Predstavujú nielen individuálny, ale aj verejnozdravotný problém. Vznik epidémie môže významne ovplyvniť chod spoločnosti a spôsobiť nemalé ekonomické náklady. Rozhodujúci význam v prevencii infekčných ochorení má očkovanie. Pozornosť sme upriamili na osýpky, vysoko nákazlivé ochorenie, epidémia ktorých predstavuje v súčasnosti najväčšiu hrozbu v krajinách EÚ. Pokúsili sme sa odhadnúť verejnozdravotný vplyv zmeny indikátorov očkovania (zaočkovanosti) na epidemiologickú situáciu prostredníctvom biomatematického a štatistického modelovania. Pri zostavovaní matematických a štatistických modelov sme vychádzali z dostupných epidemiologických a demografických údajov, ako aj z ekonomických údajov o priamych a nepriamych nákladoch na liečbu a očkovanie.

Uvádzame základné i pokročilé matematické modely šírenia infekčných ochorení. Čitateľovi ponúkame úvod do problematiky modelovania, vysvetľujeme základné bilančné metódy, na základe ktorých sú tvorené jednotlivé matematické modely. Cieľom bolo aj vykonať zdravotno-ekonomickú analýzu stratégie očkovania s využitím epidemiologických údajov a výskumných metód a porovnať uvažované alternatívy Stratégie očkovania k referenčným alternatívam Stratégie neočkovania. Poukázali sme na spoločenské dôsledky zmeny epidemiologickej situácie, ktorá by vznikla ako odpoveď na zmeny v očkovacej stratégii. Výstupy matematicko-štatistického modelovania dokumentujú užitočnosť financovania očkovania proti osýpkam a opodstatnenosť udržania vysokého stupňa zaočkovanosti detskej a dospievajúcej populácie na regionálnej a subregionálnej úrovni.

V závere knihy ponúkame modernú analýzu efektívnosti a prospešnosti vynaložených nákladov. Monografia je príspevkom k objektívnemu pohľadu na význam očkovania v prevencii šírenia infekčných ochorení pre odbornú ale aj laickú verejnosť.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2017 ISBN: 9788082000026 Počet strán: 180 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách