Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Moruša

V roku 1942 utiekla ako devätnásťročná zo Slovenského štátu do Maďarska. Prežila Osvienčim i pochod smrti do Ravensbrücku a...

Iboja Wandall-HolmAbsynt (2016) • Edícia 100%

🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
11,99€

📚Prečítaná za 6,59€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

V roku 1942 utiekla ako devätnásťročná zo Slovenského štátu do Maďarska. Prežila Osvienčim i pochod smrti do Ravensbrücku a o svojom osude, ale aj o osude vojnovej Európy napísala túto úžasnú knihu, ktorá bola v roku 2001 v Dánsku vyhlásená za knihu roka.

Iboja Wandall-Holm, dánska spisovateľka, vyrástla v predvojnovom Liptovskom Mikuláši. Po začiatku deportácií židovských obyvateľov do vyhladzovacích táborov utiekla spolu so svojimi dvomi mladšími sestrami do Maďarska. Tri mladé dievčatá tak postihlo neželané kruté „dobrodružstvo“, ktoré ich povodilo špinou, ostnatým drôtom a nemerateľným utrpením vojnovej Európy.

Moruša Iboje Wandall-Holm je dôležitým kamienkom do mozaiky dejín vojnového Slovenského štátu i tragédie slovenských Židov. Nie je však len o tom, nie je len rozprávaním o vojne a pekle koncentrákov. Je aj o nádeji, o láske, o nesmiernej cene ľudského života i o obrovskej túžbe žiť a neprestať byť človekom.

“Jej kniha je báseň o tom, ako sa dá žiť za stále sa meniacich podmienok, zúčast­ňovať sa na ich pohybe, vyhnúť sa stuh­nutiu a nestať sa svojou vlastnou skamenenou abstrakciou. Rozpráva nám o detstve a mladosti v Liptove, o úteku do Maďarska za Slovenského štátu, o pobyte v rôznych lá­groch a pokusoch o útek a o tom, čo zažila v Osvienčime. Opisuje návrat do prázdneho domu v Mikuláši, štúdium a prácu v Prahe, kde si zachovala seba­úctu a rešpekt k pravde aj za komunistic­kého režimu. Prichodí teraz čas aj nám urobiť niečo pre poznanie Iboje Wandall-Holm. Na prvý pohľad by sa zdalo, že sme jej to dlžní. Nie je to tak. Sme to dlžní predovšet­kým sebe.”

Ivan Laučík, básnik

V edícii 100% budeme vydávať výnimočné knihy stojace na hranici beletrie, memoárov a non-fiction, pretože na hranici – v mieste dotyku – sa dejú vždy tie najzaujímavejšie veci. Bude to pestrý kokteil autorov i žánrov a každá z kníh bude otvárať dôležité a silné témy, za ktorými si na 100% stojíme.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2016 ISBN: 9788089876013 Rozmer: 128×210 mm Počet strán: 376 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách