Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Duchovné prebudenie v Rusku


🍎 Vypredané
5,79€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Každého, kto sa zaujíma o dejiny Cirkvi a duchovných prebudení za uplynulých 2000 rokov, môže zaujať aj táto kniha, ktorá je opisom skutočností, udalostí a osobností spojených so začiatkom a ďalšou históriou evanjelijného hnutia v Rusku. Jeho veľkou zvláštnosťou bolo, že sa nezačalo zdola – v širokých vrstvách prostého ruského ľudu, ale zhora – vo vysokých kruhoch ruskej spoločnosti.

Pôsobením anglického zvestovateľa ujalo sa najprv v palácoch petrohradskej šľachty a odtiaľ sa láskou a horlivosťou jej evanjeliom zmenených príslušníkov šírilo medzi ľud a zasiahlo jeho široké vrstvy. Zasiahlo aj tých najbiednejších v nich, väzňov a vyhnancov na Sibíri a Kaukaze. Kniha podáva pútavú históriu jeho vzniku a šírenia i živé obrazy osôb, čo ho šírili, aj tých, čo ním boli zasiahnutí.

Kiežby aj čítanie tejto knihy a uvažovanie nad osobami a príbehmi opísanými v nej povzbudilo čitateľov k nasledovaniu krásnych príkladov svedkov viery v Rusku 19. a 20. storočia a tiež k modlitbám za duchovné prebudenie v našej pozemskej vlasti aj v mnohých ďalších krajinách.

Medzi aktívne osobnosti evanjelijného hnutia patrila od svojej mladosti aj kňažná Sofia Pavlovna Liven, ktorá je autorkou týchto spomienok. Narodila sa v roku 1881, a v tom istom roku zomrel jej otec. Jeho rod pochádzal z Livonska, malej krajiny pri východnom pobreží Baltického mora (na území terajšieho Estónska a Lotyšska), po ktorej mali jeho mužskí predstavitelia svoje meno. Od roku 1721 patrilo Livonsko do ruského impéria a rod sa postupne stal z rečovo nemeckého ruským. V jeho ženskej vetve bol tento rod ruskými cármi povýšený najprv do grófskeho a potom do kniežacieho stavu, do ktorého patrila i autorka tejto knihy.

Po vynútenom odchode z milovaného Ruska do exilu žila kňažná Sofia Pavlovna Liven v Paríži. Zomrela v roku 1965 a je pochovaná v nemeckom Korntale. Tamojšie Misijné dielo a vydavateľstvo Licht im Osten (Svetlo na Východe) vydalo v roku 1967 prvý raz túto knihu. V roku 1990 vydalo už jej štvrté ruské vydanie s nákladom 40 000 výtlačkov.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2013 ISBN: 9788089279951 Rozmer: 136×205 mm Počet strán: 128 Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách