Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Dejiny SAV


🍌 Odosielame o 9 dní.
45,00€
Zľava 5%
42,75€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Roku 2023 si Slovenská akadémia vied pripomínala 70. výročie svojho vzniku. V porovnaní s tradičnými akadémiami, ako je napríklad francúzska, ale aj akadémiami vied susedných krajín, je SAV pomerne mladá inštitúcia. Sedemdesiat rokov už ale predstavuje obdobie, ktorá je hodné pozornosti historikov. O dejinách slovenskej akadémie sa, pravdaže, písalo aj v minulosti, chýbalo však dielo, ktoré by zachytávalo celé dejiny SAV v ich komplexnosti od jej vzniku (vrátane predhistórie) až do súčasnosti. Na túto úlohu sa podujali pracovníci Historického ústavu SAV a Archívu SAV. Výsledkom ich práce je dielo, ktorého ambíciou je poskytnúť syntetický a ucelený pohľad na vývoj tejto významnej slovenskej vedeckej inštitúcie.
Vedecký výskum je v každej spoločnosti súčasťou celospoločenského vývoja a vyjadrením potrieb každej spoločnosti poznávať svet v jeho rozmanitosti. Takéto bolo a je aj poslanie SAV. Na jej vývoji vidieť aj dramatický zápas o vedecké poznanie, ktoré si vedci – a o humanitných a spoločenských vedách to platí dvojnásobne – dokázali vyvzdorovať aj na nepriaznivých spoločenských okolnostiach.

Snahou autorov bolo podať historický vývoj v SAV vo všetkej zložitosti a protirečivosti. Práve na pozadí dramatických udalostí najmä 20. storočia možno realisticky zhodnotiť prínos akadémie do slovenskej a svetovej vedy a jej význam pre spoločnosť.

Titul sa predáva v kazetovom obale.

- 2. doplnené vydanie

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2023 ISBN: 9788022420112 Rozmer: 170×240 mm Počet strán: 1440 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách