Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Poradca č. 6-7/ 2023 - Zákonník práce

Cestovné náhrady

Poradca s.r.o. (2022) • Séria Poradca 2023 • Edícia Zákony s komentárom • 6. diel

🍎 Vypredané
15,50€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Zákonník práce po novele 2022 obsahuje úplné znenia zákona po novele, ktorej cieľom je zabezpečiť transparentné a predvídateľné pracovné podmienky pre pracovníkov (zamestnancov). V tomto kontexte zákonník práce zavádza tieto zmeny:
-doplnenie vybraných ustanovení Zákonníka práce týkajúcich sa pracovnej zmluvy a poskytovania informácií o pracovných podmienkach a podmienkach zamestnávania,
-rozšírenie, resp. spresnenie okruhu informácií, ktoré má zamestnanec dostať s cieľom, aby bola zabezpečená požiadavka transparentnosti a predvídateľnosti vykonávanej práce,
-ustanovenie práva zamestnanca žiadať prechod na inú formu zamestnania (napr. z určitej doby na neurčitý čas),
-ustanovenie poskytovania informácií aj v elektronickej podobe a pod.
Aké ďalšie zmeny prinášajú zmeny Zákonníka práce, sa dočítate v tomto čísle mesačníka.

Titul obsahuje úplné znenie zákona po ostatnej novele s komentárom:
Legislatíva
Zákonník práce – zákon s komentárom účinný od 1. 11. 2022
Zákon o cestovných náhradách – zákon s komentárom

Zákonník práce
Cieľom novely Zákonníka práce bolo doplniť a spresniť ustanovenia, ktoré sa týkajú rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom rodičov a osôb s opatrovateľskými povinnosťami, napr. inštitút tzv. otcovskej dovolenky, možnosť žiadať flexibilné formy práce, ak ide o osoby, ktoré sa napr. starajú o deti.
Cestovné náhrady
Cestovné náhrady sú zároveň aj predmetom dane. Predmetom dane nie je ale cestovná náhrada poskytovaná v súvislosti s výkonom závislej činnosti do výšky, na ktorú vzniká zamestnancovi nárok podľa osobitných predpisov, okrem vreckového poskytovaného pri zahraničnej pracovnej ceste. Predmetom dane u zamestnanca nie je len tá cestovná náhrada, ktorej povinnosť poskytnutia zo strany zamestnávateľa vyplýva priamo z ustanovení zákona o cestovných náhradách, všetky ostatné plnenia sú u zamestnanca zdaniteľným príjmom, t. j. suma vo výške rozdielu medzi sumou nároku vyplývajúceho zo zákona o cestovných náhradách a poskytnutou sumou dohodnutou napr. v pracovnej zmluve.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2022 ISBN: 9771335158346 Rozmer: 146×210 mm Počet strán: 400 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách