Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Bol som Mengeleho asistentom (e-kniha)

Spoveď židovského lekára z Osvienčimu

PDF EPUB MOBI Miklós NyiszliIkar (2020)

🌴 Okamžite na stiahnutie
9,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

V roku 1944 obsadili nacisti Maďarsko a narýchlo sa pustili do masovej likvidácie židovského obyvateľstva. Väčšinu deportovali do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Rovnaký osud postihol aj lekára Miklósa Nyiszliho. Za bránami koncentračného tábora sa ocitol ešte v apríli, kde sa hneď po príchode podrobil selekcii. Josef Mengele, dôstojník SS a lekár, vtedy vyzval tých, čo študovali na nemeckých univerzitách a majú znalosti z patológie a forenznej medicíny, aby vystúpil z radu. Z päťdesiatich prítomných lekárov tak dobrovoľne učinil len jeden Miklós Nyiszli. Tak sa začala jeho neuveriteľná cesta po boku sadistického doktora Mengeleho. Nyiszli sa stal členom Sonderkommanda, skupiny väzňov, ktorá pracovala v plynových komorách a v krematóriách a spravidla po štyroch mesiacoch tam sama končila. Nyiszliho poverili vykonávaním pitiev.

Je zázrak, že ako očitý svedok Mengeleho zvrátených, sadistických experimentov, najmä na dvojčatách a ľuďoch postihnutých dwarfizmom, prežil. V tom čase už nacisti zahladzovali všetky dôkazy. Nyiszli krátko po vojne ako jeden z prvých odhalil svetu všetky zverstvá, ktoré sa v táboroch diali, v čase, keď väčšina ľudí zatvárala oči pred pravdou. Je to vzácna výpoveď muža, ktorý celých osem mesiacov pracoval po boku obávaného Josefa Mengeleho, známeho pod prezývkou anjel smrti.

Originálny názov: Auschwitz: A Doctor’s Eyewitness Account Rok vydania: 2020 Počet strán: 216 Jazyk: slovenčinaŠtýl: historický

Zaradené v kategóriách