Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

STEM LAB Pendulum – kyvadlo

UGEARS (2020)

🍌 Dodanie môže trvať viac ako dva týždne
25,90€
Zľava 35%
16,80€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Zostavte ho a objavte princíp fungovania kyvadla.

Experiment:
model je dodávaný s kódom QR pre študijného sprievodcu Pocket Model’s Guide s príbehom tvorby a návrhom mechanizmov, ako aj pútavými a zaujímavými úlohami.

Ponorte sa do Augmented Reality (AR), zistite, ako sa kyvadlo používa v hodinovom mechanizme, a komunikujte s ním prostredníctvom špecializovanej aplikácie Ugears.

Dozviete sa, ako PENDULUM funguje

Kyvadlo je štylizovaný vzdelávací model, interaktívny študijný sprievodca mechanizmom, ktorý slúži iba na osvojenie si základných a princípov práce. Kyvadlo je jedným zo základných a najspoľahlivejších mechanizmov merania času. Jeho princíp práce je založený na konštantnej amplitúde kmitania modelu pod gravitačnou silou (hmotnosťou) a potenciálnou energiou (ťahovou silou) gumičky. Gumička napája mechanizmus modelu a kompenzuje stratu kinetickej energie oscilácií kyvadla. Prístroj je animovaný pomocou prevodovky s natáčacím kolesom. Model má únik kotvy riadiaci frekvenciu kmitov, závažie, stvolové koleso, ozubené koleso, gumičku, rohatku a chybu pri znižovaní chodu západky. Model má niekoľko prostriedkov na reguláciu frekvencie kmitov: váhu kyvadla, vertikálnu polohu závažia na kyvadle a napnutie gumičky.

Kedy a kto to vymyslel

Prvú štúdiu kyvadla realizoval taliansky inžinier Galileo Galilei koncom 16. storočia. Popísal vlastnosť kyvadla na zachovanie konzistencie oscilácií. Prvým človekom, ktorý použil kyvadlo v mechanických hodinách a zabezpečil stálu rýchlosť, bol holandský fyzik Christiaan Huygens už v 17. storočí.

Využitie

Kyvadlá sa používajú hlavne v mechanických hodinách ako prvok spúšťacieho mechanizmu a ako prostriedok na zabezpečenie stálej rýchlosti. V hudobnej sfére metronómy, ktorých hlavným konštrukčným prvkom sú kyvadlá, pomáhajú hudobníkom precvičovať hru v pravidelnom tempe. Kyvadlá sa používajú aj pri geologických prieskumoch, seizmografii, športe a laboratórnom výskume v mechanike a fyzike.
Počet dielov: 92 kusov
Veľkosť modelu: 115 x 83 x 167 mm
Veľkosť balenia: 205 x 188 x 63 mm
Obsahuje podrobný obrázkový návod na zostavenie


Rok vydania: 2020 Rozmer: 205×188 mm

Zaradené v kategóriách