Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

V otcovej Prahe

Poznámky na pamäti


🍎 Vypredané
5,28€

Kniha V otcovej Prahe je čosi ako životaschopný, hoci predčasne narodený fragment autorových ešte nenapísaných memoárov. Prísne povedané, je to tá ich časť, ktorá zaznamenáva spätosť autorovho života a diela s Prahou. Hoci čitateľ sa dozvie omnoho viac.

Aj preto, že spojenie s Prahou je ešte hlbšie, než sa všeobecne vie. Z Prahy v roku 1919 prišli na Slovensko autorovi starí rodičia – otec Ľ. F. bol Čech. V Prahe tohto otca zatka ŠtB, čo v mnohom určilo osudy rodiny i najvnútornejšie postoje Ľ. F. Do Prahy presídlil roku 1995 aj sám Ľ. F s rodinou. V Prahe žijú jeho deti a vnúčatá. Absolvent pražskej FAMU syn Martin so ženou Magdou, synom Eduardom a dcérou Magdalénkou. Vedú dve vydavateľstvá – Columbus a Metafora. Vydali napríklad aj bestseller Šifra mistra Leonarda. FAMU absolvovala a v Prahe žije aj dcéra Ľ. F. Anna. Manželku Ľ. F. – Oľgu Feldekovú – poznajú zas českí čitatelia. Pražské publikum pozná aj ďalšie herečky z feldekovskej rodiny: Olinku a Katku Feldekové, ktoré tu mnohokrát vystúpili. Najlepšie pozná však Praha dielo samotného Ľ. F. ktorý sa od mladosti hlási k českým väzbám. Keď r. 1958 vystúpila Trnavská skupina (slovenská obdoba Všedního dne), jej vystúpenie sprevádzal – keďže práve zomrel Nezval – aj nekrológ za Nezvalom, ktorý napísal práve Ľ. F. a ktorý sa končil vetou „našli sme jeho kúzelnícky klobúk“. Českí čitatelia poznajú mnohé tituly z diela Ľ. F., české divadlá hrajú jeho hry. V posledných 10 rokoch, keď má Ľ. F. české aj slovenské občianstvo, napísal tiež niekoľko hier priamo po česky. S Prahou a českou kultúrou je spojený aj život Ľ. F. publicistu – známy je jeho protest proti väzneniu Václava Havla, a mnohé iné články a vystúpenia.

Ukážky z týchto textov prelínané chronologicky usporiadanými spomienkami a doplnené fotografiami dcéry Anny a fotografiami z autorovho archívu tvoria pestrý celok – sú to zároveň nielen zábavné, ale i pravdivé memoáry. V ich zrkadle uvidíme aj dobu – tých 70 rokov, ktoré prežil Ľ. F. vždy v nejakej zaujímavej súvislosti s Prahou.

Ľubomír Feldek pripravil do tlače pokračovanie knihy. Pod názvom HOMO POLITICUS vyjde ešte pred koncom tohto roka.

Recenzie a kritiky

ISBN: 8090358144 Rozmer: 155×210 mm Počet strán: 130 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách