Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

"Kamienky z mozaiky" antropológie

Darvinizmus, Biblická antropológia,

Benjan (2008) • Edícia Fakty a úvahy

🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
5,65€
Zľava 10%
5,09€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Antropológia – náuka o človeku je veľmi široký a "pestrý" vedný odbor. Je to v podstate mozaika, skladajúca sa z množstva kamienkov rozličnej farby a veľkosti; niektoré z nich sú v cen­tre obrazu a podieľajú sa na zobrazení "ústrednej postavy" (resp. "deja"), iné ústredný výjav iba dopĺňajú alebo "dekorujú". Ale aby bola vec ešte zložitejšou: veľa je nielen kamienkov, ale aj samotných mozaík je niekoľko, a každá z nich zobrazuje človeka inak (cieľom každej antropológie je pritom podanie kompletného a verného obrazu človeka): úplne inak vypadá človek na mozaikách, pochádzajúcich z dielní humanistických, čiže evolucionistických (ateistických) vedcov a mysliteľov, ako na tých, ktoré ponúkajú napríklad ich kolegovia z "krea­cio­nis­tic­kého" (teistického) tábora (či už kresťanského alebo židovského).

Autor tejto publikácie dáva na vedomie svojmu čitateľovi už názvom knihy, že nejde o kompletný obraz – taký obraz nepodáva ostatne žiadna kniha o antropológii (a to pre obsiahlosť "antropologickej problematiky") –, ale iba o "kamienky z mozaiky". Sú to však kamienky veľmi pestré, a sú "zo samého stredu obrazu", teda také, ktoré sú pre zobrazenie podstaty a zachytenie charakteru toho, koho (resp. čo) zobrazujú najdôležitejšie.

Biológia, teológia (presnejšie biblická zvesť) a fyzika poskytujú tri rôzne pohľady, resp. pohľady z troch rôznych strán na vysokú "horu poznania" života všeobecne, a života človeka špeciálne. Syntéza týchto troch pohľadov môže prispieť k náj­de­niu najschodnejšej "trasy výstupu" na túto neprebádanú "horu". Pomáha odhaliť mnohé súvislosti, ktoré sú nielen poučné, užitočné, ale aj zaujímavé a krásne.

Autor ponúka fakty, videné zo spomínaných troch pohľadov, a to s nádejou, že čitateľ v nich nájde práve to poučné, užitočné, zaujímavé a krásne. A možno, že práve to ho podnieti venovať sa hlbšie (a širšie) týmto otázkam, získavať ďalšie informácie, a vytvárať si tak komplexnejší obraz o človeku (teda i o sebe), a o stvorenstve vôbec. Uvidí tak divy a nádheru, ktorú by inak nevidel. Lebo iba odstránenie klapiek jednostrannosti alebo povrchnosti z "očí našej mysle" nám umožňuje dívať sa, uvažovať i konať tak, že dokážeme vidieť, akceptovať a rešpektovať mnohé veci, ktoré pre nás predtým boli "neviditeľné, hoci ležali pred našimi očami".

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2008 ISBN: 8089241190 Rozmer: 150×210 mm Počet strán: 128 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách