Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Zvony Podzoboria

Zoboralja Harangjai


🍎 Vypredané
19,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Autori tejto knižnej publikácie sa rozhodli populárnou formou oboznámiť čitateľskú verejnosť s históriou a súčasným stavom zvonov nachádzajúcich sa v kostoloch i v ďalších objektoch obcí v historickom regióne Podzoborie. Autorská dvojica prof. Imrich Točka a doc. Alexander Fehér vytvorila toto dielo s cieľom prispieť k lepšiemu poznaniu tejto významnej súčasti nášho spoločného kultúrneho dedičstva.
Kampanologický výskum bol realizovaný v 13 obciach podzoborského regiónu, v ktorých žije väčšinou maďarská národnostná menšina. Autori komplexne výskumom pokryli všetky objekty sakrálneho aj iného charakteru v každej obci z regiónu Podzoborie, v ktorých sú v súčasnosti umiestnené zvony. Jedinou výnimkou je obec Podhorany, ktorá vznikla až v roku 1960 zlúčením viacerých samostatných historických obcí. V kampanologickom výskume sa v tejto obci zameral na jej časť Mechenice, ktorá z národopisného hľadiska prináleží k historickému regiónu Podzoborie (vymedzenie regiónu: Liszka 2003).

V úvodných kapitolách sa autori venujú samotnej kampanológii, pôvodu a poslaniu zvonov, technológii ich výroby a taktiež aj histórii zvonov na našom území. Druhá hlavná časť knihy je venovaná prezentácii výskumu v jednotlivých lokalitách. Všade je opísaná stručná história zvonov v relevantných sakrálnych objektoch. V každom z nich sú opísané aj podmienky konkrétneho zvonového stanovišťa. Kampanologická charakteristika zvonov sa realizovala podľa usmernení Spiritzu (1972) a Gembického (2004).
Knižných diel, ktoré sa venujú náuke o zvonoch je na slovenskom knižnom trhu veľmi málo a ešte menej je tých, ktoré komplexným spôsobom prezentujú výsledky kampanologockého výskumu ucelenej historickej lokality. Z tohto dôvodu je predmetné knižné dielo mimoriadne cenné a nemalo by chýbať v knižnici žiadneho fanúšika slovenských zvonov. Istou zaujímavosťou tejto knihy je tiež skutočnosť, že jej textový obsah je tvorený zrkadlovo v slovenskom a maďarskom jazyku.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2018 ISBN: 9788097259686 Rozmer: 210×297 mm Počet strán: 192 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina, maďarčina

Zaradené v kategóriách