Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

ZMESKALL NICOLAUS - 15 STRING QUARTETS (ZMESKALL QUARTET) (3CD)

3CD + DVD


🍌 Odosielame o 5 dní.
28,99€
Zľava 7%
26,96€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Rok vydání: 2013

Nicolaus Zmeskall - Svetová premiéra celého zachovaného diela.

Nicolaus Zmeskall (* 1759 Leštiny (Orava, Slovensko) - † 1833 Wien)

vysoko postavený kráľovský dôstojník, zabudnutý skladateľ, violončelista, patrón hudby a organizátor hudobného života vo Viedni. Osobný priateľ Beethovena, Haydna a Mozarta, jeden zo zakladateľov viedenskej Musikverein.

Svetová premiéra celého zachovaného diela 15 sláčikových kvartiet a jedna skladba pre čembalo v podaní starých nástrojov v exkluzívnom 5 kanálovom zvuku. (3CD / 3DVD Audio Suround)

ZMESKALL QUARTET

Miloš Valent - violin • Dagmar Valentová - violin
Peter Vrbinčík - viola • Juraj Kováč - cello

*Rita Papp - cembalo
Vážení priaznivci kvalitnej hudby. Sme radi, že Vám môžeme oznámiť niečo výnimočné. Kompletné zachované dielo významného slovenského hudobného skladateľa Mikuláša Zmeškala po takmer 5 ročnej práci je konečne na svete v podobe 3 CD/DVD Audio setu. Elegantné balenie - 8 stranový digipack s 48 stranovým 3 jazyčným bookletom (nemčina, angličtina a slovenčina).

Svetová premiéra kompletného zachovaného diela - 15-tich kvartiet a jednej skladby pre čembalo v podaní známeho súboru Solamente naturali, ktorí z úcty k tomuto skladateľovi založili nové hudobné zoskupenie s názvom Zmeskall Quartet.

Šťastná náhoda, zvedavosť, dôslednosť, snaha dopátrať sa ku pravde, neúnavný a dlhodobý výskum a pátranie, ako aj zanietenosť a hrdosť, pôsobili ako katapult pri zrode sláčikového kvarteta, ktorý nesie meno Mikuláša Zmeškala. Šťastnou náhodou mala pani Anna Schirlbauer-Grossmannová, pôsobiaca v rakúskom hlavnom meste, za úlohu pripravovať pre rakúsku televíziu ORF scenáre o známych jedincoch z územia Československa, ktorí v novodobej histórii zavŕšili kariéru vo Viedni. Táto činnosť ju podnietila k ďalšiemu pátraniu po výz­namných osobnostiach pochádzajúcich z jej rodnej zeme. Medzi nimi sa ocitol aj Mikuláš Zmeškal – vynikajúci violončelista a skladateľ, ktorý sa narodil v dedinke Leštiny na Orave v roku 1759. Štúdium Zmeškalovho života a diela sa nakoniec ukázalo ako najatraktívnejšie, preto sa pustila do skúmania čohokoľvek, čo by mohlo zrekonštruovať časom zničenú mozaiku obrazu Zmeškalovho života. Hrdosť a aj značná dávka tvrdohlavosti bola potrebná na zorganizovanie medzinárodnej konferencie o živote a diele Milukáša Zmeškala v Dolnom Kubíne (v jeho rodnom kraji). V roku 2009 uplynulo 250 rokov od jeho narodenia a to bola ideálna príležitosť k tomu, aby sa náš malý svet opäť dozvedel o slovenskom violončelistovi, o jeho blízkych vzťahoch ku velikánom jeho doby a o jeho stratenom hudobnom odkaze. Zanietenosť s poriadnou dávkou trpezlivosti sa stali úrodnou pôdou pre vznik novej edície zápisu pätnástich kvartet - jedinému zachovanému odkazu majstra Zmeškala. Pravdu povediac, bolo mimoriadne vzrušujúce držať v rukách listy s rukopisom majstra, preto o to viac sa do nás vlieval pocit zodpovednosti pri prepisovaní každej jednej noty. Štúdium a následné nahrávanie všetkých pätnástich kvartet mali za následok, že s každým ďalším naštudovaným kvartetom sa prehlboval náš rešpekt a úcta k hudbe Mikuláša Zmeškala. Dôsledkom čoho bolo naše rozhodnutie pokračovať v tejto formácii a ohromná chuť šíriť die­lo majstra Zmeškala na koncertných pódiách. Ďakujeme všetkým nadšencom a rojkom z Oravy, Bratislavy a Viedne, bez ktorých by tento projekt nikdy neexistoval. Ďakujeme osudu za to, že máme privilégium byť pri tom, ako sa vráti hudba Mikuláša Zmeškala do koncertných sál.

Váš Zmeskall Quartet.

Rok vydania: 2013 Katalógové číslo: PA0074-2/9 Rozmer: 142×126 mm Obal: CD obal

Zaradené v kategóriách