Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Anton Jasusch - Pútnici nebies


🍎 Vypredané
27,28€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Maliar a vizionár Anton Jasusch (1882 1965) patrí medzi popredných predstaviteľov košickej moderny, fenoménu, ktorý zahŕňal rôzne druhy umenia (výtvarné umenie, architektúra, filozofia, fotografia, divadlo, literatúra atď.) a predstavoval rôzne polohy a prejavy moderných a avantgardných smerov v 20. rokoch 20. stročia. Jasuschova vyše polstoročná, bohato rozvrstvená, úchvatná a originálna maliarska tvorba je neodmysliteľnou súčasťou histórie výtvarného umenia nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Táto monografia ponúka novú interpretáciu tvorby v zrkadle prvýkrát uverejnenej maliarovej divadelnej hry a nových výsledkov rozsiahleho výskumu doteraz nepublikovaných dokumentov a ponúka prehľad vášnivej výtvarnej diskusie prebiehavajúcej na stránkach dobových novín, ktorú vyvolala Jasuschova bratislavská výstava v roku 1924.

Maliarova veľkolepá a strhujúca vízia o poslaní a údele človeka, o jeho mieste na tomto svete i vo vesmíre je ojedinelým vyznaním umelca obdareného odvážnou, ohromujúcou fantáziou, ako aj maliarskou ars poeticou moderného človeka, na jednej strane doráňaného a osudom bitého, plného skepsy a existenčných obáv, na strane druhej civilizovaného, vzdelaného, s ušľachtilými cieľmi, s citom pre krásu a s ideálom lásky.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2018 ISBN: 9788089340859 Rozmer: 230×280 mm Počet strán: 320 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách