Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Slovník latinských citátov

Táto kniha sprístupňuje výber dodnes živých, múdrych, často vtipných a majstrovsky formulovaných aforizmov, sentencií, gnóm,...


🍎 Vypredané
14,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Táto kniha sprístupňuje výber dodnes živých, múdrych, často vtipných a majstrovsky formulovaných aforizmov, sentencií, gnóm, maxím, nápisov, hesiel a výrokov významných učencov, spisovateľov a historicky známych osobností antiky, stredoveku aj novoveku. Kniha prináša kľúčové, často citované a pre všeobecnú vzdelanosť nenahraditeľné miesta z biblických kníh a neskorších základných diel náboženskej literatúry, ale aj najbežnejšie liturgické pojmy. Po tretie: uvádza niektoré kľúčové výrazy a termíny vedy, obraty, úslovia, porekadlá a príslovia, ktoré aj v súčasnosti bežne používame a často ani nevieme, že majú latinský pôvod. Funkcia knihy chce byť inšpiratívna: myšlienky múdrych môžu bohato poslúžiť na citovanie a rozvíjanie (obohacovanie) vlastných myšlienok.
Kniha chce súčasnému čitateľovi sprítomniť to, čo z týchto krátkych latinských slovesných útvarov žije v súčasnosti v odboroch vzdelanosti, v ktorých si latinčina udržala svoje miesto: v humanitných a prírodných vedách, vo filozofii, v náboženskom živote, v práve a lekárstve. Nájde sa v nej všeličo, čo je alebo môže byť súčasťou našej dennej jazykovej a komunikačnej praxe, ale aj mnohé, čo je stále literárne pôsobivé a myšlienkovo živé a podnetné. Kniha nie je určená na súvislé čítanie, ale na výberové, podľa potreby alebo nálady. Vyhľadávanie textov k určitej téme v tomto rozsiahlom, abecedne zoradenom korpuse takmer 4 500 citátov uľahčuje podrobný vecný register so všetkými kľúčovými slovami v knihe.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2006 ISBN: 805511188X Rozmer: 125×200 mm Počet strán: 576 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách