Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Slovenský jazyk pre 1. ročník stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským


🌴 Máme na sklade, posielame ihneď.
17,00€
Zľava 20%
13,60€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Staršia, ale rokmi osvedčená a overená publikácia, vhodná nielen pre stredoškolákov, ale aj pre samoukov (skôr pre pokročilý stupeň), resp. aj pre vysokoškolákov – študentov slovenského jazyka v zahraničí, s veľkým množstvom cvičení na správne tvary, na slovesné väzby, s konverzačnými témami doplnenými okrem cvičení a úloh aj o podrobný prekladový slovník k danej téme a s mnohými pravopisnými cvičeniami na písanie i,y (aj s kľúčom riešení).

Učebnica je rozdelená na osem blokov, posledný – ôsmy – blok pozostáva iba z opakovania učiva predchádzajúcich siedmich blokov. Jednotlivé bloky sú rozdelené na tri samostatné celky – konverzácia, gramatika, pravopis. Konverzačné témy sa viažu k bežnému, každodennému životu: škola, rodina, strava, byt, zdravie, opis a charakteristika osoby, počasie.

Učivo gramatiky vychádza z potrieb konverzácie – vedieť plynule a gramaticky správne hovoriť, rozšíriť si slovnú zásobu, poznať čo najviac ustálených, lexikalizovaných zvratov, ktoré sa bežne používajú v slovenskom jazyku. Prvý blok obsahuje cvičenia na zopakovanie a systematizovanie učiva gramatiky zo ZŠ (slovné druhy, vzory, pády). Druhý, tretí a štvrtý blok sa začína opakovaním tvorenia tvarov prídavných a podstatných mien v jednotnom čísle podľa jednotlivých pádov, novým a hlavným učivom týchto blokov sú slovesné väzby a ustálené, lexikalizované spojenia. Učebnica obsahuje aj dvojjazyčný slovník slovesných väzieb (slovensko-maďarský a maďarsko-slovenský s mnohými príkladmi a s upozornením na odlišné väzby).

Pravopisné cvičenia v 1. ročníku sú zamerané výlučne na písanie i-y. Ich cieľom je dosiahnuť, aby študenti na konci 1. ročníka bezpečne ovládali pravidlá písania i-y. Každý blok je zameraný na istý okruh pravidiel písania i-y (prvý blok - vybrané slová, druhý - rozlišovanie slovných druhov, tretí - slovotvorné prípony, štvrtý - pádové prípony podstatných mien, piaty - súhrnné opakovanie, šiesty – písanie i,y v prídavných menách, zámenách a číslovkách, siedmy – súhrnné opakovanie). Takéto postupné precvičenie pravidiel dá šancu na zvládnutie pravopisu aj tým žiakom, ktorí do strednej školy nastúpili s istými medzerami vo vedomostiach, alebo ktorým sa zdá písanie i-y ťažkým orieškom (hoci ním vôbec nemusí byť).

Základným princípom pri konverzácii, gramatike i pravopisných cvičeniach je, že sa začínajú jednoduchými úlohami, cvičeniami (tieto sú vhodné najmä pre žiakov, ktorí si potrebujú zopakovať učivo ZŠ) a úlohy sú postupne stále náročnejšie. Za každým blokom sú zaradené dva testy na zopakovanie a precvičenie učiva: Test A – slovná zásoba, Test B – gramatika a pravopis. (Dva tzv. vstupné testy sú i na začiatku učebnice.) Na konci učebnice je kľúč správnych riešení k niektorým úlohám a cvičeniam z časti konverzačnej (väčšinou pointy vtipov, riešenia hlavolamov) a k všetkým cvičeniam pravopisnej časti. (Poznámka: pripravuje sa aj kompletný kľúč riešení k všetkým úlohám z gramatiky a k všetkým testom, aby učebnicu mohli používať aj samoukovia, tento kľúč riešení bude sprístupnený na webovej stránke vydavateľstva najneskôr do konca roka 2023.)

Recenzie a kritiky

ISBN: 9788089772070 Rozmer: 148×210 mm Počet strán: 390 Väzba: špirálová Jazyk: maďarčina

Zaradené v kategóriách