Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Mariánske a trojičné stĺpy v premenách času

Trnavský kraj Kniha podrobne, profesionálne a výtvarne na vysokej úrovni mapuje mariánske a trojičné stĺpy. Kolektív...


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
22,00€
Zľava 22%
17,20€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Trnavský kraj

Kniha podrobne, profesionálne a výtvarne na vysokej úrovni mapuje mariánske a trojičné stĺpy. Kolektív autorov niekoľko rokov študoval tieto existujúce, a tiež aj zaniknuté kultúrne pamiatky, čo nakoniec vyústilo do mimoriadne pútavej knihy, tak pre laikov ako aj odborníkov v oblasti pamiatkovej ochrany.

V prvej časti sa kniha problematike venuje všeobecne, druhá časť je zameraná na skúmanie týchto pamiatok v Trnavskom kraji. Publikácia vznikala počas uplynulých troch rokov, pracovalo na nej viacero odborníkov z oblasti umenia, pamiatkovej ochrany, reštaurovania a pod.

Mariánske a trojičné stĺpy v premenách času je prvou monografiou venovanou votívnym exteriérovým sochárskym pamiatkam nachadzajúcim sa na území Slovenska. Približuje historické okolnosti ich vzniku a výskytu, použité architektonické formy a ikonografiu sochárskej výzdoby. Venuje sa pôvodu a typu hornín, z ktorých boli pamiatky vyhotovené, lokalizuje miesta ich historickej ťažby. V druhej časti mapuje pamiatky sledovaného typu v Trnavskom samosprávnom kraji. Vybrané mariánske a trojičné stĺpy predstavuje katalógovou formou s bohatým obrazovým materiálom. Obsahuje aj ucelený register pamiatok v kraji, prehľadne graficky vyhodnotený podľa obdobia vzniku, typologického a ikonografického zaradenia.
Kniha dopĺňa neveľké množstvo monografií venovaných výtvarnému umeniu na Slovensku. Ide o jedinečný príspevok k téme mariánskych a trojičných stĺpov Slovenska.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2016 ISBN: 9788097186524 Rozmer: 235×300 mm Počet strán: 260 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách