Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Rudolf Krivoš

V zbierke bratislavskej Galérie Nedbalka je kvalitne zastúpená tvorba maliarov a sochárov Nástupu 1957 vrátane jeho špičky v...


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
29,00€
Zľava 26%
21,40€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

V zbierke bratislavskej Galérie Nedbalka je kvalitne zastúpená tvorba maliarov a sochárov Nástupu 1957 vrátane jeho špičky v podobe členov niekdajšej Skupiny Mikuláša Galandu – maliari A. Barčík, R. Krivoš, M. Laluha, M. Paštéka, sochári V. Kompánek, A. Rudavský, P. Tóth, grafik I. Štubňa. Galéria už v minulosti prezentovala tvorbu Milana Paštéku (2013) a manželského páru Viery Žilinčanovej a Michala Jakabčica (2014). V roku 2015 (apríl) to bude Rudolf Krivoš. Kurátorom výstavy a autorom monografie je PhDr. Bohumír Bachratý, CSc.
Galéria Nedbalka prezentuje dva súbory obrazov, jeden z vlastnej expozície a depozitára (34 diel), druhý z umelcovho ateliéru (29 obrazov). Komorné obrazy pochádzajú z rokov 1958 – 1994. Sú to predovšetkým figurálne kompozície zobrazujúce veľkú a večnú krivošovskú tému života a človečenstva človeka, jeho podôb, úzkosti, bolesti. Tlakov jeho formovania a deformácií. Jeho sily a vzdoru. Vedomia bremena osudu i života. Je to človek v rôznych psychických situáciách a rozporoch, istotách i tichu svojej osamelosti biologických a živých stĺpov. Nájdeme tu aj niektoré žánrové vidiecke i civilistické motívy, baladické stredoslovenské krajiny – lazy, znepokojujúce obrazy – odkazy zrkadiel... Nie je to komplexná, ale výberová, sugestívna kolekcia maľby umelca, ktorý patrí k pilierom našej maliarskej moderny a v Bratislave nevystavoval už dlhé roky.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2015 ISBN: 9788089784004 Rozmer: 230×280 mm Počet strán: 120 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina, angličtina

Zaradené v kategóriách