Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Magická sila sviatkov

Kniha mapuje osem najznámejších sviatkov v kolobehu roka – Hromnice, jarnú rovnodennosť, letný slnovrat, začiatok zberu...


🌴 Máme na sklade, posielame ihneď.
11,95€
Zľava 24%
9,10€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Kniha mapuje osem najznámejších sviatkov v kolobehu roka – Hromnice, jarnú rovnodennosť, letný slnovrat, začiatok zberu úrody, jesennú rovnodennosť, predvečer Sviatku všetkých svätých, zimný slnovrat. V jednotlivých kapitolách vysvetľuje autorka ich pozadie, pohanskú i kresťanskú tradíciu, povery a pranostiky, ktoré sa k nim viažu, typické jedlá, zvyky, rastlinu, ktorá je pre ne charakteristická a tiež magický rituál na oslavu meniacej sa prírody. Kapitoly o sviatkoch sa striedajú so samostatnými časťami o rôznych magických predmetoch a nadprirodzených bytostiach, ktoré so sviatkami súvisia.
Spisovateľka Denisa Fulmeková (1967) sa netají svojou záľubou v ezoterike, keďže okrem fejtónov, básní či románov (z viacerých spomeňme aspoň knihy Dve čiarky nádeje, Jedy, Topánky z papiera alebo Posledná polnoc v Pivonke) vydala aj úspešnú príručku o tajomstvách tarotových kariet (Tarot – 78 krokov k tvorivejšiemu životu) a knihu Magická sila bylín (Vydavateľstvo SLOVART, 2014). Kniha o magickej sile sviatkov je pokračovaním autorkinho bádania prírodno-magických vecí.


Rozhovor s Denisou Fulmekovou





Keby bola vaša Magická sila sviatkov vybavená kalendárom, mohla by slúžiť ako akási čarodejnícka ročenka, však?



To bol dokonca pôvodný zámer. Ale kalendáre rýchlo starnú a knižka tento rozmer prekračuje. Medzi kapitoly o hlavných ôsmich sviatkoch som preto zaradila aj čítanie o sviečkach, magických zrkadlách, sudičkách, pokladoch a ďalších podivnostiach. Je tu tiež kapitola o splnoch a mesačnej energii, ale neskromne sa domnievam, že si v nej mnoho zaujímavého nájdu aj poetické duše a ľudia, ktorých zaujíma pozadie rozličných prírodných medzníkov roka.


Myslíte si, že ešte môže mať význam sviatok ako napríklad Hromnice? Veď málokto dnes vôbec vie, že pripadá na 2. február.



Nejde o to, aby sme niečo nasilu oslavovali. Kto sa však uprostred zimy nevie dočkať jari, možno mu príde vhod sviatok, keď sa na Hromnice na svet nesmelo, ale predsa derie predzvesť jari. Spraviť si oslavu neznamená len chystať a hodovať, niekedy sa stačí stretnúť s blízkymi ľuďmi pri čaji a ubezpečiť sa o vzájomnej podpore – povedané veľmi zjednodušene. Všetkých osem sviatkov v kolobehu roka je darom prírody a človek, ktorý akceptuje jej rytmus, i keď nemusí žiť v romantickej chalúpke na úbočí, ale pokojne aj na sídlisku v paneláku, sa vďaka tomu môže cítiť lepšie. Ide o to, na čo zameriame svoju pozornosť.


Vy sama oslavujete tieto sviatky?



Áno, i keď zatiaľ nie presne v tej podobe, v akej som si to vysnívala. Ale napríklad tento rok som sa na Hromnice zišla s dvomi priateľkami a mali sme stíšený, no veľmi príjemný a podnetný večer. Zato oslava Valpurginej noci bola bujará a veselá! Chcem tým povedať, že v dni sviatkov je k dispozícii nová energia, s pomocou ktorej sa môžeme preladiť do ďalšej fázy roka, alebo i svojho vlastného príbehu. Skúste to a dáte mi za pravdu.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2014 ISBN: 9788055609959 Rozmer: 144×206 mm Počet strán: 120 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách