Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Eticko-právne dilemy zdravotníckej praxe


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
5,00€
Zľava 10%
4,50€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Práca zdravotníckych profesionálov je často spojená s eticko-právnymi dilemami. Etika učí morálnemu dobru a odmieta morálne zlo. Právo predstavuje minimum morálky. Ide o všeobecne záväzné pravidlá správania, ktorých dodržiavanie je možné vynútiť štátnou mocou. Medzi esenciálne práva, s ktorými sa stretávame pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, patrí ochrana života, ochrana zdravia, ochrana súkromia a intimity. Dodržiavanie etických a právnych noriem je dôležitou súčasťou zdravotníckej profesie. Sami zdravotníci však mnohokrát nevedia, ako postupovať pri riešení eticko-právnych dilem, ako sa správať v určitých situáciách, čo povedať, ako reagovať. Chýbajú im najmä dostačujúce znalosti a komunikačné zručnosti. Nedostatočná pripravenosť personálu môže viesť následne k omylom a pochybeniam v prístupe k chorým a pri poskytovaní kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Je dôležité, aby si každý zdravotnícky pracovník uvedomoval eticko-právny dosah svojho konania.
Z vyššie uvedeného dôvodu sme sa rozhodli pripraviť monografiu obsahujúcu poznatky týkajúce sa eticko-právnych dilem zdravotníckej praxe. Člení sa na štyri hlavné kapitoly, textovú a obrazovú prílohu a slovník odborných termínov.
Cieľom tejto publikácie je pomôcť formovať eticko-právne vedomie zdravotníckych profesionálov a študentov zdravotníckych odborov a zároveň prispieť ku skvalitneniu morálnych postojov, názorov i osobnostného hodnotového systému.
Moja úprimná vďaka patrí prof. PhDr. Ľudmile Matulníkovej, PhD., doc. PhDr. Anne Murgovej, PhD., mim. prof., PhDr. Nadežde Peřinovej,
PhD. a doc. PhDr. Márii Zamboriovej, PhD., mim. prof. za podnetné a cenné pripomienky pri príprave rukopisu.

Viera Simočková

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2022 ISBN: 9788080635107 Rozmer: 145×205 mm Počet strán: 112 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách