Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Moderný cisársky rez

+ CD

Erik DosedlaOsveta (2022)

🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
30,00€
Zľava 28%
21,50€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Cisársky rez je pravdepodobne jednou z najstarších operácií v histórii medicíny. Veľmi málo chirurgických výkonov je témou takých urputných diskusií, ako je to práve pri cisárskom reze. Pôvodne išlo o postup poslednej voľby na záchranu dieťaťa u mnohokrát už mŕtvej matky, kým dnes je to pomerne bezpečná a často plánovaná operácia. Meniace sa trendy vo frekvencii cisárskych rezov pre rôzne indikácie možno čiastočne vysvetliť zlepšenými postupmi v pôrodníctve, anestéziológii, hematológii a neonatológii.
Kultúrne zmeny, očakávania širokej verejnosti a strach pôrodníkov zo súdnych sporov spôsobili zmenu vo frekvencii cisárskych rezov, ako aj v indikáciách. V súčasnosti je cisársky rez najčastejšou „veľkou“ operáciou v medicíne.
Keďže laická verejnosť v rozvinutých krajinách očakáva pri každej tehotnosti a pôrode nekomplikovaný priebeh a vynikajúci výsledok, cisársky rez
je považovaný za zdanlivo jednoduchý nástroj na dosiahnutie tohto cieľa. Aj preto je nevyhnutné, aby pôrodníci vedeli správne informovať rodičky
o výhodách, ale aj krátkodobých a dlhodobých komplikáciách cisárskeho rezu. Z toho dôvodu je v tejto knihe zaradená aj kapitola venovaná dlhodobým následkom cisárskeho rezu na reprodukčné zdravie ženy. Nachádza sa tu aj nová nozologická jednotka – syndróm jazvy po cisárskom reze.
Pohľad na moderný cisársky – hlavne na jeho indikácie – nemožno vnímať rovnako v industrializovaných krajinách s nízkou až extrémne nízkou natalitou a v rozvojových krajinách, kde je natalita vysoká. Rovnako z hľadiska hodnotenia benefitov a rizík cisárskeho rezu a vaginálneho pôrodu je rozdiel v hodnotení následkov jednotlivých spôsobov pôrodu s ohľadom na výrazne rozdielnu priemernú dĺžku života žien v rozvojových a rozvinutých krajinách. V neposlednom rade treba vnímať aj individuálne očakávania žien od materstva, pôrodu, rodičovstva, intímneho života a iných aspektov v živote ženy. Preto je jedna kapitola venovaná vaginálnemu pôrodu po cisárskom reze, aby mohli byť pacientky svojimi pôrodníkmi erudovane informované o rizikách a benefitoch a následne sa mohli zodpovedne rozhodnúť o spôsobe pôrodu.

Recenzie a kritiky

Príloha: CD Rok vydania: 2022 ISBN: 9788080635077 Rozmer: 177×247 mm Počet strán: 141 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách