Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Tajné preteky

TAJNÉ PRETEKY prinášajú nekompromisný pohľad na prostredie profesionálnej cyklistiky a problém dopingu, ktorý ohromil celý...


🍎 Vypredané
12,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

TAJNÉ PRETEKY prinášajú nekompromisný pohľad na prostredie profesionálnej cyklistiky a problém dopingu, ktorý ohromil celý športový svet a nevyhol sa ani najväčšej legende Lanceovi Armstrongovi. Vo svojej šokujúcej a odvážnej spovedi odhaľuje Tyler Hamilton, držiteľ zlatej olympijskej medaily, nechvályhodnú pravdu o svojom milovanom športe s rovnakým odhodlaním, s akým chcel kedysi vyhrať Tour de France. Tento náruživý pretekár, medzi jazdcami známy nepochopiteľnou vytrvalosťou a neuveriteľnou schopnosťou znášať bolesť – patril kedysi k najobľúbenejším a najlepším cyklistom na svete. Na pretekoch Tour de France v roku 2003 skončil štvrtý aj napriek tomu, že si hneď v jednej z prvých etáp zlomil kľúčnu kosť – predtým ako dorazil do cieľa, zatínal zuby tak silno, že si jedenásť zubov zbrúsil až na koreň. Svoju profesionálnu kariéru odštartoval s tímom U. S. Postal Service v deväťdesiatych rokoch, kde sa rýchlo vypracoval na Armstrongovho najspoľahlivejšieho domestika a stal sa jedným z jeho najbližších priateľov. Hamilton sprevádzal Armstronga na jeho ťažení na Tour de France a dopomohol mu k trom zo siedmich víťazstiev. Niekoľko týždňov po tom, čo Hamilton dosiahol svoj vlastný osobný vrchol – prvé miesto na Letných olympijských hrách 2004 v Aténach –, prišiel nečakane koniec jeho úspešnej kariéry. A bol to koniec viac než potupný: uznali ho za vinného z dopingu a udelili mu prísny dištanc.

Hamilton zaznamenáva svoju vzostupnú púť od prvých jázd v pelotóne, ktoré prežíval s naivným nadšením, až do najvyšších sfér tohto nemilosrdného športu. Nástup novej mocnej podpornej látky EPO stimulujúcej tvorbu červených krviniek, ku ktorému došlo uprostred deväťdesiatych rokov, definitívne zmenil svet cyklistiky a étos neľútostného boja o víťazstvo v ňom za každú cenu zapustil korene. Jeho následky zanechávajú hlboké stopy v narušenej psychike, ktoré mnohých špičkových jazdcov priviedli k ťažkej závislosti od drog, k depresiám, či dokonca k samovražde. Hamilton po prvý raz vo svojom živote otvorene opisuje svoj boj s klinickou depresiou, bez okolkov rozpráva o trýznivých voľbách, aké so sebou prináša rozhodnutie pretekať na svetovej úrovni, a o komplikovanom vzťahu s Lanceom Armstrongom.

Tajné preteky sa hneď po vydaní stali bestsellerom New York Times a v závere minulého roka získali cenu za najlepšiu knihu v oblasti športu, ktorú každoročne udeľuje najväčšia anglická Stávková spoločnosť William Hill vrcholového cyklistu.

Z anglického originálu The Secret Race (Bantam Books, an imprint of The Random House Publishing Group, a division of Random House, Inc., New York 2012) preložil Patrik Roľko.

Ukážka textu z knihy


Vyviezli sme sa výťahom na piate poschodie a kráčali sme ďalej prázdnymi chodbami. Mňa s Kevinom zaviedli do izby s výhľadom na parkovisko; Lance mal tú svoju, hneď vedľa, iba pre seba.
Ľahni si na posteľ, vyhrň si rukáv, nastav ruku. Uvoľni sa.
Doktor del Moral si prichystal prázdne transfúzne vrecko, ležalo na bielej osuške na zemi vedľa postele, a alkoholovým tampónom mi vyčistil vnútorný ohyb lakťa. Potom prišla na rad ihla. Videl som už veľa ihiel, ale táto bola naozaj obrovská – veľká ako miešadlo na kávu. Bola nastoknutá na injekčnú striekačku, a tá zase napojená na priezračnú hadičku s malým bielym kolieskom na ovládanie toku krvi, ktorá viedla priamo do vrecka. Odvrátil som zrak a pocítil bodnutie; ihla vnikla do žily. Keď som sa pozrel späť, moja krv plynulo vtekala do vrecka na zemi.
Videl som, že rovnakým spôsobom napichli aj Kevina.
Naplnenie vreciek trvalo zo pätnásť, dvadsať minút. Vrecká sa nadúvali, až kým mierka neukázala potrebný obsah: jednu pintu, 500 mililitrov. Potom sa ihla vybrala a na miesto vpichu sa priložil vatový tampón. Vrecká sa zalepili páskou, označili a vložili do modrej prenosnej chladničky. Del Moral s Pepem vyšli z izby; nepovedali nám, kam majú namierené, ale tipovali sme, že pôjdu rovno na kliniku vo Valencii, kde je laboratórna chladnička, kde vrecká s našou krvou zostanú uschované tri týždne, kým ich nebudeme potrebovať na Tour.

Recenzie a kritiky

Originálny názov: The Secret Race Rok vydania: 2013 ISBN: 9788055134741 Rozmer: 155×233 mm Počet strán: 312 Väzba: pevná s prebalom Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách