Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Tajné dejiny hornej Oravy


🍌 Dodanie môže trvať viac ako dva týždne
5,55€
Zľava 10%
5,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Tajné dejiny hornej Oravy… Názov, ktorý znie veľmi tajomne, ale v skutočnosti jeho odhalenie je veľmi prozaické. V súčasných publikáciách týkajúcich sa hornej Oravy, ktoré vychádzajú takmer výlučne v poľskej réžii, totiž nenájdete často ani elementárne zmienky o určitých úsekoch dejín tejto oblasti. Nenájdete v nich ani marginálne poznámky o tom, že Orava bola súčasťou štátneho útvaru našich slovenských predkov Nitrianskeho kniežactva či Veľkej Moravy a často sa dokonca stáva, že v úpenlivej snahe dokázať akúsi „poľskosť“ tohto územia je pre menej historicky zdatného čitateľa ťažko postrehnuteľný aj fakt, že horná Orava patrila takmer jedno tisícročie do Uhorska.

V spomínaných publikáciách i na internetových stránkach by ste tiež márne hľadali pripomienku o slovenských osobnostiach, ktoré sa na hornej Orave narodili alebo tu pôsobili, pričom výraznou mierou prispeli k zveľadeniu nielen tohto regiónu. Nedozviete sa veru nič ani o slovenskom národnom hnutí, ktoré bolo v oblasti hornej Oravy veľmi silné, nehovoriac o tom, že je takmer úplne ignorovaná existencia a pomerne rozsiahla činnosť slovenskej národnostnej menšiny na hornej Orave v súčasnosti. Všetko slovenské je prehliadané, utajované a nie je ani len náznak akejsi serióznej vedeckej diskusie a pripustenie, že existujú aj iné pohľady na problematiku.

Preto sme sa rozhodli vydať túto útlu knižku, ktorá nemá ambíciu podať komplexné dejiny hornej Oravy. Zamerali sme sa na odhaľovanie týchto „tajných“ dejín, o ktorých sa v súčasných publikáciách o hornej Orave nedozviete nič. V nasledujúcich kapitolách sa tak môžete dočítať o štátnej príslušnosti a kolonizácii hornej Oravy, o záhadnej obci Jablonka, o slovenskom národnom hnutí a prínose Slovákov k rozvoju hornej Oravy, o zvláštnom sčítaní obyvateľstva v roku 1910, o osobnostiach, ktoré sa na hornej Orave narodili, ale historiografia o nich mlčí i o súčasných aktivitách Slovákov v tejto oblasti. Pevne veríme, že sa nám takto aspoň sčasti podarí vyplniť „biele“ a „zahmlené“ miesta v historiografii tohto malebného kúska zeme pod Babou horou.

Autori: Milica Majeriková-Molitoris, Ľudomír Molitoris, Marián Smondek

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2012 ISBN: 9788374904926 Rozmer: 150×210 mm Počet strán: 152 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách