Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Súdna sieň

Prierez tým najzaujímavejším, čo sa v televíznej relácii Súdna sieň odohralo za štyri roky jej existencie. Málokto...


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
12,99€
Zľava 28%
9,30€

📚Prečítaná za 7,14€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Prierez tým najzaujímavejším, čo sa v televíznej relácii Súdna sieň odohralo za štyri roky jej existencie.

Málokto z divákov si asi uvedomuje, čo všetko predchádza tomu, keď si o šiestej večer zapne televíziu JOJ a nechá sa vtiahnuť do osudov jednotlivých postáv. Znie to až neuveriteľne, no v Súdnej sieni sa už vystriedalo takmer päťtisíc účinkujúcich!
Okrem nich program pripravujú dramaturgovia, režiséri, scenáristi, produkcia a právnici, ktorí pomáhajú pri kreovaní príbehov a strážia ich korektnosť.
V knihe Súdna sieň nájdete množstvo „zákulisných“ informácií - profily osobností, ktoré poznáte z obrazovky, jednotlivé kauzy, fotografie, no aj zaujímavosti o ľuďoch za kamerami a za celým projektom.
Keď v roku 2008 televízia JOJ Súdnu sieň rozbiehala, počúvali tvorcovia väčšinou názory, že také niečo ľudí baviť nebude, že je to výstrel do tmy a diváci neocenia žáner, v ktorom hrajú neherci.
Všetko však zafungovalo.
Tak dobre, že Súdna sieň bude určite pokračovať aj v budúcnosti. Je totiž stálicou. Diváci o šiestej večer zapínajú televízor, aby sa pobavili, poučili, možno aj rozhorčili a niekedy si aj poplakali.
Táto kniha je venovaná práve im.

Ukážka textu z knihy


Kauza: CICIAŠ ENERGIU

Súdna sieň sa nevyhýba ani témam metafyzickým, súvisiacim s javmi nadprirodzenými, duchovnými. Táto kauza bola jednou z nich. Manželstvo dvoch mladých ľudí chcel ukončiť muž z dôvodu, že sa z jeho ženy stala energetická vampírka.
Počas pojednávania uhýbal pred jej pohľadom a na ruke mal uviazanú žltú šatku. V rámci dokazovania vypovedali svedkovia o tom, ako v jej prítomnosti vednú kvety, ako sa ľudia cítia pri nej slabí, bez energie a ako ich jej spoločnosť fyzicky i psychicky vyčerpáva. Súdu manžel tvrdil, že je definitívne rozhodnutý tento vzťah ukončiť, lebo sa mu zhoršuje aj zdravotný stav. Uviedol, že už dal v zamestnaní výpoveď a sťahuje sa do iného mesta, aby bol od tejto ženy čo najďalej.
Druhú stranu, teda energetickú vampírku, hrala pani s veľmi zaujímavou tvárou a rečovým prejavom, čo sa snažil režisér Braňo Mišík maximálne využiť. Od odporkyne chcel, aby sa na každého sústavne pozerala, uprene a bodavo. A hlavne, aby sa tak pozerala aj na sudcu. Ona sa v rámci pojednávania bránila tým, že má veľa kamarátov a kolegov a zatiaľ jej nikto nič podobné nevyčítal ani sa nikto nesťažoval, že by sa mu v jej blízkosti robilo nevoľno. Ale - a to bol fakt, ktorý hovoril v jej neprospech, problematiku energetického vampirizmu mala pomerne dobre naštudovanú.
Aj keď sa publikum na niektorých pasážach nakrúcania dobre bavilo, nevedno prečo, celková únava doľahla pri tejto kauze na všetkých, a nebola hraná. Obrazy sa často opakovali, všetci boli smädní, poniektorí sa začali sťažovať, že ich bolí hlava.

Jaroslav Mendel:
„Energetický vampirizmus je bežný jav, o ktorom veľa ľudí vôbec nepochybuje, ale jeho dokázateľnosť v materialistickom chápaní sveta je nulová. Vtipný bol režijno-scenáristický zámer, podľa ktorého ma mala odporkyňa - vampírka - hypnotizovať pohľadom a ja som hral, že mi je nevoľno, mám veľký smäd a stále si utieram pot z čela a z rúk (tie sa mi potili naozaj). Keďže mám s ľuďmi tohto typu osobnú skúsenosť, navodil som si ten známy pocit, pri ktorom vás zvnútra pohlcuje plazivá temná energia a zároveň vás zbavuje sily, ktorú z vás odsáva. Cítite, ako strácate schopnosť akejkoľvek akcie, máte pocit, akoby ste sa zmenšovali, a uvedomujete si, že nemôžete uniknúť. Reakcie divákov, ktoré sa ku mne dostali, boli skôr úsmevné, ale myslím si, že mnohí z nás majú s niečím podobným skúsenosť. A práve v dnešnej dobe krízy, keď je mnohým ľuďom ťažko, boria sa sústavne s vážnymi problémami - čo je podhubie na negatívne myslenie, stratu vlastnej životnej energie a vedomé či nevedomé hľadanie jej ‚náhradných zdrojov‛.“

Kauza: CICIAŠ ENERGIU - Ako to dopadlo

Tento príbeh sa v realite odohral v opačnom garde ako v televíznej Súdnej sieni. Teda energetickým vampírom bol muž, ktorý sa začal najprv venovať ezoterike, vykladaniu kariet, práci s energiami, pričom si v istom okamihu nevšimol, že začal druhých ľudí o ich energiu pripravovať, aby jej mal dosť na svoje spirituálne aktivity. Ľudia, ktorí sa na cestu ezoteriky a metafyzických záležitostí dostanú prirýchlo a nepripravení, vedia napáchať mnoho škôd a dokonca ublížiť takto aj sebe samým. A toto bol ten prípad, lebo reálny manželský pár, ktorého prípad bol predlohou tohto televízneho príbehu, sa dostal do ťažkej krízy práve pre nezvládnutý prechod muža do duchovnej roviny. On si chýbajúcu energiu bral vždy od tých, ktorých mal prvých poruke - a to bola manželka a deti. Jeho najbližší sa dostali do takého stavu, že žena musela vyhľadať psychiatra a brať lieky na ťažkú depresiu. Aj jej trvalo istý čas, kým pochopila, čo je pravou príčinou zmeny správania jej muža, jej zhoršeného zdravotného stavu a sústavných chorôb ich detí.
Po rozvode sa táto žena s deťmi odsťahovala k rodičom na vidiek, ale problém tým nebol ani zďaleka vyriešený, pretože otec mal právo s deťmi sa stýkať a to boli príležitosti, ktoré využíval na to, aby si „cucol“ z ich životných energií. Našťastie deti už neboli malé, takže keď dcéra dosiahla pätnásť rokov a o rok aj syn, obe deti vyhlásili, že odmietajú stýkať sa s otcom, a ten ich už ani nemohol nijako prinútiť, aby sa s ním stretávali. Tým sa kontakt s ním nadobro prerušil a po mnohých rokoch sa potom konečne dali do poriadku - aj jeho bývalá manželka, aj obe deti.

Renáta Názlerová, advokátka:
„Priznám sa, keď som tento scenár čítala, zdal sa mi preexponovaný. Mala som používať žlté pero a oháňať sa ním, sudca mal sústavne piť vodu z krčaha a utierať si čelo. Ale znovu som sa presvedčila o tom, že človek nemá súdiť podľa prvého dojmu, lebo nakoniec to bola jedna z mimoriadne úspešných a sledovaných káuz. Len toho sudcu mi bolo ľúto, lebo zakaždým musel vypiť krčah vody a my sme ten obraz, ako na potvoru, opakovali snáď desaťkrát. Aj som si hovorila, ako dlho to asi ešte chudák vydrží, lebo bolo len otázkou času, kedy sa to množstvo vody začne pýtať von.“

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2013 ISBN: 9788089452620 Rozmer: 180×240 mm Počet strán: 247 Väzba: flexi Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách