Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Košice - Dzivosť v srdci

Od septembra 2008 do marca 2011 pracovala Illah van Oijen, holandská fotografka žijúca v Bratislave, na novom projekte o...


🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
12,95€

📚Prečítaná za 7,12€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Od septembra 2008 do marca 2011 pracovala Illah van Oijen, holandská fotografka žijúca v Bratislave, na novom projekte o Košiciach. Počas návštev druhého najväčšieho mesta na Slovensku dokumentovala jeho verejné priestranstvá v procese ich zmeny. Kniha Košice - Dzivosť v srdci je voľným pokračovaním v rámci jej projektu Human Landscapes o charaktere verejných priestranstiev na Slovensku. Prvá kniha tohto projektu Bratislava - mesto na mieru vyšla v roku 2007.

Na fotografiách v knihe Košice - dzivosť v srdci nám Illah van Oijen predstavuje mesto plné života. Života, ktorý je cítiť a vidieť v historickom centre mesta, v panelákoch na kopcoch, na zelenom pobreží Hornádu a dokonca aj v uliciach Luníka IX, najznámejšieho geta krajiny. Pobytom v Košiciach si však obohatila aj slovnú zásobu, napríklad o slovo dzivé, a naučila sa pochopiť divoké srdcia hrdých lokálpatriotov.

Pod ilúziou pulzujúceho života však narazila na krutú tvár reality - Košice trpia úbytkom mozgov mladých, ktorí opúšťajú mesto s vidinou lepších zamestnaní, platov a kariér. V posledných rokoch sa však možno stretnúť so zaujímavým úkazom - časť lokálpatriotov sa vracia do svojho rodného mesta, mesta, ktoré milujú.

Fotografie Illah van Oijen sprevádzajú tri eseje, ktoré poukazujú na mesto z inej perspektívy. Tijs van den Boomen sa zaujíma o mestský urbanizmus, Agda Bavi Pain predkladá mikrohistóriu jednej z mestských ulíc a Gabriela Kisová približuje umenie na verejných priestranstvách mesta. Košice - dzivosť v srdci je venovaná všetkým, ktorí sa vrátili domov.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2011 ISBN: 9788055602097 Rozmer: 205×267 mm Počet strán: 80 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách