Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Slovensko a Slováci v 2. polovici 19. storočia

Kniha historika I. Mrvu z edície Ilustrované dejiny ponúka zaujímavý, často až prekvapujúci pohľad na dejinné udalosti 2....

Ivan MrvaPerfekt (2010)

🍎 Vypredané
13,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Kniha historika I. Mrvu z edície Ilustrované dejiny ponúka zaujímavý, často až prekvapujúci pohľad na dejinné udalosti 2. polovice 19. storočia, ktoré sa významnou mierou podpísali pod ďalší osud a historický vývoj slovenského národa. Polstoročie, ktoré sa začalo pohnutými udalosťami revolúcie 1848/49, keď Slováci prvýkrát vstúpili na pole dejín ako národ, bolo naplnené činorodou prácou, ale aj letargiou, malými víťazstvami a veľkými prehrami, národnou súdržnosťou i spormi. Boj o zvrchovanosť v revolúcii 1848/49, formovanie slovenskej inteligencie, uzákonenie spisovného jazyka, budovanie gymnázií, založenie prvej kultúrnoosvetovej inštitúcie: Matice slovenskej, maďarizácia a upevňovanie národného vedomia, sťahovanie Slovákov za prácou do Ameriky... To je len zlomok tém, ktoré prevedú čitateľa politickým, sociálnym a kultúrnym vývojom Slovenska v druhej polovici 19. storočia. s ohľadom na jeho postavenie v rámci mnohonárodného štátneho útvaru - Rakúsko-uhorskej monarchie.
Napriek tomu Slováci vstupujú do nového storočia na prvý pohľad síce pre rozličné spory navonok rozložení, vnútorne v nich však tlel oheň národného uvedomenia, ktorý sa v nasledujúcom storočí dočkal aj svojho štátoprávneho naplnenia - najprv ako súčasť Československa, neskôr v dvoch samostatných štátnych útvaroch.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2010 ISBN: 9788080464585 Rozmer: 165×240 mm Počet strán: 256 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách