Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Matisse

Volkmar EssersTaschen (2000)

🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
8,27€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

  Henri Matisse  (1869-1954) jeden z najznámejších maliarov 20. storočia, predstaviteľ fauvizmu, ktorého vplyv siaha ďaleko do dnešných čias.
Jeho dielo subjektívne odráža expresívnu silu abstrakcie a s použitím čistej línie a s brilantným výberom farby posúva zobrazenie podľa prírody do druhej línie. Pre Matissa farba nie je nástrojom na zobrazovanie subjektívneho vnemu ako u impresionistov, ale skôr sa stáva obrazom vnútorného svetla predmetu, ktoré z neho vyžaruje v podobe čistej energie, ktoré Matisse používa ako médium na vytvorenie autonómneho obrazového sveta. Sám hovorí:" Mimo toho, že vytváram umelecké dielo, objavujem aj tóny, ktoré vyjadrujú farebnú životnú harmóniu, harmóniu podobnú hudobnej kompozícii."A preto, všetky časti diela ako kompozícia , modelácia, tvar a priestor sú podriadené čistej farbe.
  Ako umelec nie je len maliarom, ale aj experimentátorom s rôznymi inými materiálmi. Vytvára maľbu na sklo, venuje sa navrhovaniu divadelných scén, vytvára skulptúry do bronzu, pracuje s keramikou a hlinou. Podľa vlastných slov pracuje bez teórie, ale neskôr píše úvahy, ktoré vznikajú podobne ako jeho obrazy, neustálym premieňaním a vstrebávaním konkrétnych postrehov. Na základe svojich pocitov v nich definuje niektoré základné pravdy umenia.

 Volkmar Essers sa narodil v r. 1944, študoval dejiny, archeológiu a nemčinu v Bonne, Mníchove a Berlíne. Od roku 1975 pracuje ako kurátor v umeleckých zbierkach North Rhine-Westphalia, kde organizoval výstavy P. Kleeho, M. Ernsta, J. Pollocka...
Essers publikoval množstvo esejí a kníh o umení 19. a 20. storočia.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2000 ISBN: 382285977 x Rozmer: 180×230 mm Počet strán: 96 Väzba: brožovaná Jazyk: angličtina

Zaradené v kategóriách