Jún, nové knižné zľavy až do 80%!

Posledný pútnik - prečítaná (bazár kníh)

výborný stav = prečítaná kniha bez poškodenia

Gard SveenPremedia (2015) • Séria Tommy Bergmann • Edícia Labyrint • 1. diel

🍎 Je nám ľúto, ale predaj už skončil, sú však dostupné iné vydania
13,95€

Severská detektívka roku 2014.
Severská detektívka, akú ste ešte nečítali!
Detektívne príbehy zo škandinávskych krajín sa na nás valia zo všetkých krajín, ale žiadny výpočet kvalitných severských autorov nie je kompletný, ak v ňom nie je Gard Sveen. Vynikajúci autor, ktorého debut Posledný pútnik si môžeme konečne prečítať aj v slovenčine. Zoznámime sa s detektívom Tommym Bergmannom, ktorý sa snaží nájsť vzťah medzi vraždou významného člena nórskeho odboja a nálezom troch kostier z druhej svetovej vojny.

Keď pomocnica v domácnosti prichádza k vile na Holmenkollene, hneď zistí, že niečo nie je v poriadku. Brána je otvorená, psa i jeho pána ktosi beštiálne zavraždil. Carl Oscar Krogh bol členom odboja počas nemeckej okupácie Nórska. To, čo nájdu policajti na mieste činu, prepojí vraždu s jeho vojnovou minulosťou. A tým sa komplikovaný prípad iba začína...



 Kriminálny žáner je pre mňa najlepší

Gard Sveen za svoj debut Posledný pútnik získal Rivertonovu cenu pre najlepšiu nórsku detektívku a Sklenený kľúč pre najlepšiu škandinávsku detektívku roka. V minulosti okrem neho obe ceny za svoj debut získal len Jo Nesbø. V rozhovore hovorí, čím zaujal severské publikum.

Kedy ste dostali napísať román o druhej svetovej vojne?
O knihe som začal premýšľať niekedy pred piatimi rokmi. Pracoval som na inom románe pre jedno nórske vydavateľstvo, ale v mojom texte toho chceli zmeniť toľko, že som ho celý vyhodil. Namiesto toho som začal písať to, z čoho sa stal román „Posledný pútnik“. Vlastne som nad tým príbehom premýšľal akosi podvedome už od polovice deväťdesiatych rokov, keď sa v nórskych médiách objavili články o podozrivom úmrtí významného člena odboja Kaia Holsta, ktorý v knihe vystupuje pod menom Kaj Holt.

Cez vojnu ste boli okupovaní nacistickým Nemeckom, vnímajú sa Nóri ako kolaboranti, alebo skôr ako obete?
Vo veľkej miere sme sa vnímali ako obete a živili sme hrdinské príbehy z odboja. Teraz, sedemdesiat rokov po skončení vojny, je jednoduchšie diskutovať o sivých zónach, a tiež uznať, že mnohí Nóri pracovali pre Nemcov a že väčšina obyvateľstva sa počas nemeckej okupácie správala skôr pasívne. Pre verejnosť sa otvára čoraz viac archívov z obdobia vojny.

Prečo ste si vybrali práve detektívny žáner?
Hneď, ako som začal premýšľať o Holstovom príbehu, mi z toho akosi prirodzene vyplynulo, že tento žáner sa na to hodí najviac. Navyše som sa už predtým pokúsil vydať román a zistil som, že kriminálny žáner je pre mňa najlepší.

V Škandinávii dnes vzniká neuveriteľné množstvo detektívok, čím to je, že práve váš román získal toľko pozornosti?
To ťažko posúdim, ale odlišuje sa pravdepodobne tým, že východiskovým bodom je nevyriešená záhada z čias druhej svetovej vojny a tesne po nej. Navyše má komplexnú štruktúru, vykresľujem postavy dôkladnejšie, ako je zvykom vo väčšine kriminálnych románov a hlavná postava je „problémový“ a jednoducho iný chlapík – Tommy Bergmann.

Pracujete na jeho druhom prípade, budete sa opäť vracať do minulosti?
Práve som odovzdal rukopis ďalšieho románu s Tommym Bergmannom, bude sa volať „Peklo je otvorené“ a v Nórsku vyjde na prelome augusta a septembra. Nepôjde o historický kriminálny román, takmer výlučne sa bude odohrávať v prítomnosti. Táto kniha bude iná ako „Posledný pútnik“, pokiaľ ide o dej i štruktúru. Myslím si, že je dôležité, aby som neskúšal zduplikovať svoj úspešný debut. Namiesto toho som napísal celkom nový a odlišný príbeh.

Rozhovor vydavateľa s autorom.



Originálny názov: Den siste pilegrimen Rok vydania: 2015 Rozmer: 150×210 mm Počet strán: 456 Väzba: pevná s prebalom Štýl: špionážny, napínavý, historickýJazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách