Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Everest - Najťažšia cesta


🍌 Dodanie môže trvať viac ako dva týždne
11,99€
Zľava 5%
11,40€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

V našej ponuke aj ako výhodná kolekcia s novinkou Salto je kráľ

Dá sa najťažšia cesta na Mount Everest vyliezť alpským štýlom? Jej autor, najznámejší britský horolezec Chris Bonington, sa vyjadril, že je to nemožné. Ale pre štyroch slovenských horolezcov je to výzva. V roku 1988 nastupujú do juhozápadnej steny Mount Everestu, z ktorej niet návratu...


Na najvyššej hore sveta Mount Evereste je najstrmšou a najťažšou juhozápadná stena. Jej prelezenie bolo svetovou výzvou, a preto sa o to pokúšalo mnoho veľkých medzinárodných expedícií. Až v roku 1975 sa podarilo osemnástim členom britskej výpravy za pomoci štyridsiatich šerpov, fixných lán a kyslíkových prístrojov preliezť obávanou stenou.
Vedúci výpravy Chris Bonington dostal za tento úspech Rad britského impéria a cestu nazval The Hard Way (Ťažká cesta).
Vo svojej rovnomennej knihe, ktorá sa stala aj na Slovensku bestsellerom, napísal: "V Himalájach sa stále viac presadzuje alpský štýl – bez podpory výškových nosičov, bez fixných lán, bez kyslíka. V juhozápadnej stene Mount Everestu však o podobnom prístupe nemôže byť ani reč!“ Jeho úvaha sa tak stala výzvou pre generáciu nastupujúcich najlepších horolezcov sveta.

Naozaj sa juhozápadná stena Mount Everestu nedá vyliezť alpským štýlom? V roku 1988 štyria slovenskí horolezci, ktorí už vtedy patrili do svetovej horolezeckej špičky, nastúpili do tejto steny. Niekedy o výsledku expedície rozhoduje len kúsok šťastia. Chýbalo málo a stali by sa najlepšími z najlepších. Ich priatelia v základnom tábore ich však čakali márne. Filmový dokument Everest - najťažšia cesta je pamiatkou na tých, čo na Mount Everest najťažšou cestou alpským štýlom vyliezli, ale nevrátili sa.

"Počiatky všetkých prelomových udalostí sa javia ako šialenstvo. Ľudia plávali na lodiach do neznáma, kráčali po nekonečných snežných planinách, liezli do útrob zeme. A niektorých to ťahalo nahor – na najvyššie štíty našej planéty najťažšími cestami, aby skúsili, čo je v ľudských silách. Dokument Everest - najťažšia cesta je pocta húževnatosti, pevnej vôle a presvedčenia, ktoré poháňa ľudí vpred k prekonávaniu vlastných limitov." Pavol Barabáš

Bonusy
  • Ivan Fiala o príprave
  • Syn o Justovi
  • Peter Hámor, Marek Holeček, Zolo Demján, Jarýk Stejskal, Ivan Fiala o horolezcoch
  • Ivan Fiala o pátraní
  • Animácia Mount Everestu
  • Trailer

Recenzie a kritiky

Recenzie na ČSFD

Herci: Chris Bonington, Ivan Fiala, Peter Habeler, Peter Hámor, Marek Holeček, Milan Skladaný

Rok vydania: 2020 Rozmer: 133×190 mm Dĺžka: 52 + 20 Obal: DVD obal Titulky: anglické Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách