Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Sloboda prejavu novinára a ochrana pred jej zneužitím


🍌 Odosielame o 14 dní.
9,90€
Zľava 10%
8,91€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Publikácia je určená predovšetkým novinárom, môže ale rovnako dobre poslúžiť právnikom, najmä tým, ktorí sa doposiaľ tejto oblasti práva hlbšie nevenovali. Takisto môže byť osožnou pomôckou hovor¬com a verejne činným osobám. Podnetom na jej vznik bol cyklus vydarených semi¬nárov košického advokáta JUDr. Petra Kerecmana s novinármi v Košiciach. Na nich im mediálne právo sprostredkoval z pohľadu „ako sa to dá“, nie toho, čo je zakázané.

Publikácia prispieva k lepšej orientácii v tých právnych normách, ktoré sa priamo dotýkajú práce novinárov, hovorcov i postavenia verejne činných osôb. Jej naštudovanie môže byť zárukou nižšieho výskytu etických prešľapov, ale aj súdnych sporov s médiami. Tým, že autor v nej uvádza celý rad príkladov z rozhodovacej praxe Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, umožňuje pochopiť najmä to, kedy má sloboda prejavu prednosť pred ochranou súkromia a kedy je to naopak.

Publikácia dáva odpovede napríklad aj na tieto otázky:
Ako je v našej legislatíve upravené právo na slobodu prejavu a aký je jeho historický kontext? Zabezpečuje zákon novinárovi právo na informácie? Kto a do akej miery zodpovedá za obsah periodickej tlače, agentúrneho spravodajstva a vysielania? Ako možno rozlíšiť tvrdenie od hodnotiaceho úsudku? Kedy je možné obmedziť slobodu prejavu novinára? A kedy je to zasa neprípustné? Ako nedať príčinu na žalobu z titulu ochrany osobnosti?

Publikácia ponúka tiež obsiahly zoznam literatúry k problematike a ojedinelý zoznam rozsudkov ESĽP k slobode prejavu.

JUDr. Peter Kerecman, PhD.
Advokát, člen Tlačovej rady SR, externý súdny poradca Ústavného súdu SR, držiteľ Ceny Karola Planka. Autor viacerých monografií a mnohých odborných článkov sa špecializuje najmä na problematiku slobody tlače a slobody prejavu.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2009 ISBN: 9788096958443 Rozmer: 210×297 mm Počet strán: 152 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách