Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Gauguin


🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
8,27€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

  Paul Gauguin začal maľovať ako 25. ročný, predtým obyčajný bankový úradník. Po počiatočnom úspechu v kruhu impresionistov začal spolupracovať s Vincentom van Goghom, zariadili si spoločný ateliér a žili spolu, pokým sa nezačala vážne prejavovať van Goghova duševná choroba.
 Obaja boli veľkí experimentátori v oblasti farby, zameriavali sa na tzv. lokálny tón, teda na farbu, ktorú má každý predmet v istom okamihu. Zaujímala ich najmä jej symbolická hodnota, čím sa stali zakladateľmi symbolizmu konca 19. a začiatku 20. storočia. "Farba sama o sebe vyvoláva pocity, ktoré práve tým, že nás vzrušujú, ukrývajú pre nás určitú hádanku. Preto ju teda musíme používať, rešpektujúc túto hádankovosť, ale nie ku zobrazovaniu, ale k dosiahnutiu hudobnej harmónie a pôsobeniu, ktoré je jej vlastné, vychádza z jej prirodzenosti, z jej vnútornej mystickej tajomnej sily".
(Lamač, M.: Myšlenky moderních malířů. Praha 1968).
  Gauginova citlivosť sa plno rozvinula najmä po návšteve na Tahiti. Maľoval krajinu, ľudí v nej žijúcich, ich zvyky, spôsob života. Prinášal kus exotiky, krásu ženských tiel a prírodné umenie, ktoré vzbudzovalo veľký záujem u ostatných umelcov v Paríži.
Unavený, s povesťou maliara južných morí, sa rozhodol vrátiť späť do Francúzska, ale pred príchodom zomrel na syfilis na ostrove Marquis.



 Ingo F. Walther (narodený v r. 1940) študoval stredovek, literatúru a dejiny umenia vo Frankfurte nad Mohanom a Mníchove. Publikoval množstvo štúdií v oblasti literatúry a umenia.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2001 ISBN: 382289639X Rozmer: 180×230 mm Počet strán: 96 Väzba: brožovaná Jazyk: angličtina

Zaradené v kategóriách