Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Utekáč na dobových fotografiách 4

Skláreň Clara


🍎 Vypredané
16,60€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Dva komíny podopierajúce klenbu oblohy sú od nepamäti neodmysliteľnou siluetou utekáčskej sklárne. Vo chvíli, keď jeden z komínov klesol k zemi, obrovský oblak prachu zahalil horizont. Snáď aby nebolo vidieť, ako padá nebo bez jedného zo svojich pilierov. Pre hutu je dokonané. Zvláštne, nebo nespadlo. Ani svet sa nezrútil, len Rimavica trošku clivejšie zašumela, odnášajúc do diaľky zabudnutý nápev Skleničko, ty sklenená.

Teraz alebo nikdy! Zarezonovalo vzduchom a zrodila sa kniha o utekáčskej sklárni. V úvode vovedie čitateľa do obdobia na prelome 18. a 19.storočia. Charakteristický odev sklárov, zvláštne nástroje v ich rukách, neklamný dôkaz doby a sociálneho statusu, keď majster sklár bol pán. Robila ho ním práca, dokonalé tvary vychádzajúce spod stokrát popálených dlaní. Kniha prevedie čitateľa hutou, ako vyzerala v 20. storočí, prevádzka po prevádzke. Ukáže nám pece so šmelcírmi, sklárov fúkajúcich do píšťal, charakteristický šveng, zvláštne trhnutie píšťalou, keď sa z neforemnej guče stal výrobok. Za ich chrbtami pľúca s pivom, kulisa dokresľujúca obraz verštatu. Stretneme odrážačky v zásterách, obzeračky stojace oproti svetlu s pohľadom upretým na banky, formárov richtujúcich formy, črepárov vezúcich nadrvenú surovinu v japonkách. Všade naokolo šranky s polotovarmi aj hotovými výrobkami.
Presunieme sa aj do obdobia, keď ručnú výrobu nahradili stroje. Sálavé teplo taviacej vane, všade hučiace stroje, čierna čadičová dlažba sa trbliece v odlesku množstva drobulinkých, strieborných čriepkov. Pohľad spočinie na rotujúcom stroji: zo žeravej kvapky, precíznymi presunmi a procedúrami vzniká číry elegantný tvar. Zvláštny zázrak zrodenia skleneného výrobku. Milióny ich opustili priestory utekáčskej fabriky, odkiaľ sa vlakom presúvali do celého sveta. O tom, že reprezentovali Utekáč v tom najlepšom svetle, svedčí množstvo ocenení z národných i svetových výstav. Zatvoríme starú bránu huty. Na pozdrav zamávame za odchádzajúcim nákladným vlakom. Odviezol do diaľky nielen výrobky, ale aj sklársku minulosť Utekáča. Nostalgia nie je na mieste. Zostali spomienky zozbierané a zachytené v štyroch knihách o Utekáči.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2020 ISBN: 9788097339029 Rozmer: 170×240 mm Počet strán: 292 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách