Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Straty a nálezy


🍎 Vypredané
24,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Netreba vari zdôrazňovať, že slovenský futbal má dlhú históriu. Ošperkoval ju množstvom úspechov, o ktoré sa zaslúžili mnohí aktéri z malých dedín, mestečiek i miest. Položili pevné základy pre súčasné a budúce generácie, pre tých, čo majú na tomto fundamente zveľaďovať náš najľudovejší šport ďalej.

Minulosť má svojich hrdinov na každom poli. Nevynímajúc teda ani futbalové. Často však počujeme, že mladi chýbajú futbalové vzory, ktoré by ju inšpirovali napodobniť ich menami, výkonmi k snahe dosiahnuť ešte viac. Problém nie je v tom, že by sme takéto postavy na našich ihriskách v minulosti nemali. Opak je svietiacou pravdou. Dokonca dvojnásobnou, ale háčik je v tom, že zväčša sme tieto hviezdičky či hviezdy rýchlo vymazali z pamäti. Tým sa Slovensko stalo chudobné, lebo má veľmi málo futbalovej literatúry, ktorá propagovala minulé desaťročia. Zrazu zisťujeme, že z toho pohľadu sme sa stali vlastnou vinou najchudobnejšou krajinou v strednej Európe.

Touto publikáciou sa snažíme spomenúť ďalších aktérov, čo priaznivo vplývali na vývoj futbalu na našom území, a tak aspoň trochu splatiť veľké manko. Usilovali sme sa priblížiť viacerých vytrácajúcich sa ľudí z východoslovenského regiónu, lebo práve tento kút Slovenska zostal dlhé roky v zabudnutí. Mnohí dokonca ani nevedia kto bol Ladislav Laborič, hoci tento košický obranca obliekol reprezentačný dres ČSR B, či to, že Viktor Vargovčík, ktorý žije v Sabinove, bol v roku 1958/59 v drese bratislavskej ČH československým majstrom. Alebo že úspešný tréner Tatrana Prešov Jozef Stainer dvakrát oslavoval titul šampióna v NV Bratislava, a tak by sme mohli hovoriť aj o iných.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2007 ISBN: 9788096975037 Rozmer: 215×300 mm Počet strán: 204 Väzba: pevná s prebalom Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách