Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

František II. Rákoci a jeho Košice

Jozef DuchoňInterart (2005)

🍎 Vypredané
8,93€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Jozef Duchoň, známy historik pôsobiaci vo Východoslovenskom múzeu, vstúpil do povedomia Košičanov najmä vďaka svojej publikačnej činnosti v niekdajšom denníku, dnes už týždenníku Košický večer. Jeho seriál o histórii Košíc je značne populárny. V týchto dňoch uviedlo košické vydavateľstvo InterART na knižný trh prvé knižné dielo tohto autora. Jeho názov je František II. Rákoci a jeho Košice. Jozef Duchoň v ňom pojednáva o jednej z najvýznamnejších osobností, ktoré kedy pôsobili na území nášho mesta. Kniha obsahuje i množstvo dobových ilustrácií, ktoré vhodnou formou dopĺňajú informácií o tom, ako v danom čase mohlo mesto a jeho pomery vyzerať.
Dielo František II. Rákoci a jeho Košice približuje jedno z najzaujímavejších historických období našej minulosti, konkrétne posledné stavovské povstanie v Uhorsku a jeho dnes už legendárneho vodcu.
Popri základných informáciách o dynastii Rákociovcov, priebehu povstania a jeho väzbe na vojensko-politické udalosti vtedajšej Európy je venovaná i udalostiam historických Košíc, jednej z najväčších mestských pevností vtedajšieho Uhorska. Mapuje vzťahy kniežaťa Františka II. Rákociho a niektorých jeho vojenských veliteľov k tomuto mestu, vojenské udalosti, tu prebiehajúce snemy, návštevy kniežaťa a jeho dvora, no i nútené zmeny a katastrofy, ktoré Košice tých čias museli prežiť.
Venovaná pozornosť je aj Rákociho exilovému životu a smrti, obdobiu zabudnutia a oficiálnej nemilosti, po ktorom však prišlo obnovenie záujmu o jeho osobu, amnestovanie a triumfálny pohreb jeho pozostatkov prinesených z Turecka v roku 1906. Súčasťou diela je aj sprievodca po Pamätnom dome Františka II. Rákociho, v ktorom je dnes múzejná expozícia. Keďže je knižka určená slovenskému čitateľovi, podáva osobu kniežaťa Rákociho a kurucké povstanie bez zbytočných romantických skreslení, ktorými sa v minulosti táto téma zaťažovala.

zdroj: www.cassovia.sk

Rok vydania: 2005 Rozmer: 150×210 mm Počet strán: 302 Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách