Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Dar lásky

Bezvýhradnú lásku dychtivo sľubujeme na svadbách, no len zriedka ju praktizujeme v skutočnom živote. V dôsledku toho v našom...


🍎 Vypredané
11,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Bezvýhradnú lásku dychtivo sľubujeme na svadbách, no len zriedka ju praktizujeme v skutočnom živote. V dôsledku toho v našom domove romantické nádeje často vystrieda sklamanie. No nemusí to tak zostať. 

Dar lásky je 40-dňová výzva pre manželov a manželky, aby pochopili bezvýhradnú lásku a začali žiť podľa jej pravidiel. Či už vaše manželstvo visí na vlásku, alebo je zdravé a silné, úlohy, ktoré pred Vás kladie táto kniha, sú cestou, ktorú treba absolvovať. Je čas, aby ste spoznali kľúče k skutočnej dôvernosti a vytvorili dynamické manželstvo. Veľa šťastia.

Láska... všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa a všetko vydrží. ( 1Kor 13, 7)


Ukážka textu z knihy



Keď v roku 2008 vyšlo prvé vydanie Daru lásky, neočakávali sme toľkú odozvu. S pokorou a prekvapením sme zistili, že sa kniha čoskoro stala medzinárodným bestsellerom a v rebríčku The New York Times sa udržala viac ako tri roky. Milióny ľudí po celom svete sa vydali na cestu, ku ktorej ich kniha nabádala, učili sa a vo svojich vzťahoch uplatňovali v nej načrtnuté princípy. Dostávali sme nespočetné množstvo e-mailov, v ktorých ste sa s nami delili o to, ako ste sa do seba nanovo zaľúbili, podarilo sa zachrániť rozpadávajúce sa manželstvá a mnohí začali intenzívne vnímať podstatu pravej, oddanosťou naplnenej lásky. Manželským poradcom a pastorom pomáha táto kniha v ich poradenskej činnosti. Dokonca aj rozvodoví právnici a sudcovia začali nabádať manželov, aby si namiesto chodenia po súdoch pozreli film V jednom ohni (Fireproof) a prečítali si Dar lásky.
S dojatím sme spoznávali príbehy vojakov, ktorí sa vrátili domov z vojny a aj pomocou knihy Dar lásky sa usilovali obnoviť narušené manželské vzťahy. Rodičia, ktorých deti sa osamostatnili, sa s nami delili o skúsenosti, ako po dlhoročnom manželstve pocítili opätovný prílev lásky. Istý manželský pár prečítal túto knihu šesťkrát, pretože nachádzal v spoločnom poznávaní veľkú radosť. Dokonca sme počuli o mužovi, ktorý počas verejného podujatia vstal a spontánne zvolal: „Chcem vám povedať, že vďaka knihe Dar lásky ľúbim svoju manželku tak, ako som ju nikdy neľúbil!“
Ďakujeme Bohu za každého človeka, manželstvo a rodinu, ktorým táto kniha priniesla dobro a požehnanie. Vieme, že rozpadávajúce sa manželstvá dokáže zachrániť iba náš Pán. Sme mu nesmierne vďační, že nám umožnil podeliť sa s touto generáciou o nadčasové pravdy o láske.
A s týmto pocitom vám prinášame aktualizovanú verziu knihy. Nejde len o novú obálku a úvod. Starostlivo sme sa vrátili ku každej kapitole z pôvodného rukopisu a pridali sme nové postrehy, no zachovali sme ich celkové ladenie a formát. Do prílohy sme pridali aj nové zdroje a na konci každého dňa sú čitateľské odozvy, ktoré vás majú na vašej ceste povzbudiť.
Stále je to Dar lásky… ale ešte lepší!
Ak sa na túto cestu vydávate po prvý raz, azda zistíte, že niektoré princípy vám pripadajú ako jednoduché a prirodzené, zatiaľ čo iné sú pre vás nové a nezvyčajné.
Nie je však podstatné to, čo o láske už viete, alebo čo sa dozvedáte počas čítania, ale to, čo začnete dôsledne uplatňovať vo svojich vzťahoch. Samotné pochopenie týchto právd vaše manželstvo nezmení. Musia sa dostať do vášho vzťahu. Láska má byť živým, každodenným slovom, nie nečinným chápaním či pocitom. Vždy, keď si pomyslíte – „Toto už viem,“ – malo by nasledovať – „Ale aj to tak robím?“ Dúfame, že táto kniha a skúsenosť, ktorú vďaka nej získate, vás rýchlo privedie k novému, dynamickému spôsobu uvažovania a života.
Na začiatok je tu päť otázok, na ktoré vám ponúkame odpoveď.
1. Mám začať čítať Dar lásky samostatne, či spolu s manželom?
Ak je váš manžel tomu naklonený, bolo by dobré, keby ste knihu čítali spoločne a užívali si jeden druhého pri plnení jednotlivých úloh. Ak si nemyslíte, že by sa k vám chcel pridať, udržte všetko v tajnosti, aby bol prekvapený tým, čo sa odohráva.
2. Čo ak to manželka zistí a povie: „Všetko to pekné robíš pre mňa len preto, že ťa k tomu nabáda táto kniha“?
Jednoducho povedzte niečo ako: „Nik ma do ničoho z týchto vecí nenúti. Robím to z vlastnej vôle. Áno, čerpám myšlienky z tejto knihy, no čítam ju predovšetkým preto, že sa chcem naučiť oddanejšie ľúbiť a väčšmi ti prejavovať svoju lásku. A keď už o tom vieš, mohli by sme ju čítať spoločne.“
3. Čo ak sa mi niektoré veci nepodarí splniť?
Necíťte vinu, ak sa vám úlohu z každého dňa nepodarí splniť dokonale. Postupujte vlastným tempom. Ak narazíte na problém, pamätajte na to, že postupovať pomaly a dokončiť cestu je dôležitejšie, ako absolvovať ju za štyridsať dní. Robte, koľko vládzete a program si podľa potreby prispôsobte.
4. Čo ak sme odlúčení alebo rozvedení?
Nevzdávajte to a zvoľte tvorivý prístup. Sústreďte sa na to, čo môžete skutočne urobiť pre svojho partnera alebo expartnera. Niektorí ľudia si prečítali túto knihu, zapamätali si podnety a potom, keď sa v obmedzených momentoch interakcie naskytla príležitosť, uskutočnili tie z nich, čo boli v danej chvíli primerané. Iní ich vložili do modlitieb za svojich partnerov alebo napísali vhodný list či mail. Jednoducho sa prispôsobte situácii a využite výzvy aj pre vlastné dobro. Aj páry, ktoré žijú odlúčene z pracovných dôvodov, pre plnenie vojenských povinností či z iných podobných príčin, môžu využiť niektoré z týchto tvorivých prístupov a táto skúsenosť ich vzťahu určite prospeje.
5. Čo ak môj manžel či manželka na to všetko vôbec nezareaguje?
Jednoducho pokračujte. Počas tejto cesty ide skôr o to, aby ste sa naučili ľúbiť, než o to, ako zareaguje váš partner. Zistili sme, že niektorí partneri zareagujú hneď. Iní potrebujú viac času. Ak sú do vzťahu zabudované roky bolesti a emocionálnych škôd, vyžiada si to väčšiu starostlivosť a uzdravovanie bude pomalšie. A aj ak robíte všetko správne, váš manžel či manželka možno nedokáže prijímať lásku a spočiatku môže reagovať negatívne, aby si overil/a vašu úprimnosť a vytrvalosť. Žiada si to trpezlivosť a dlhodobejšie uvažovanie. Istý muž prešiel všetkými kapitolami Daru lásky trikrát, a napokon to jeho manželku predsa len podnietilo vrátiť sa k nemu a obnoviť ich manželské spolunažívanie.
A aj keby to nebola urobila, to, čo sa naučil, bolo nesmiernym prínosom pre jeho vlastný život. Nikdy nepodceňujte silu bezvýhradnej lásky. Prijmite výzvu a vedzte, že nie ste sami a že ostatní vás v tom povzbudzujú.
Obaja sme si nedávno uvedomili, aký vzácny je dar manželstva. O svoju osobnú skúsenosť sa s nami podelili manželia, ktorí sa dali znova dohromady a zosobášili sa po tom, čo boli dvadsaťsedem rokov rozvedení. Ich dojemné svedectvo nás hlboko inšpirovalo. Znova nám to potvrdilo, že aj v neľahkých časoch má manželstvo vždy nesmiernu cenu a oplatí sa zaň bojovať.
Dúfame, že vám toto dobrodružstvo pomôže osviežiť a ozvláštniť váš vzťah. A potom sa nezabudnite o svoj príbeh podeliť s ostatnými, aby ste ich inšpirovali a posmelili na ich ceste! Nebojte sa teda vykročiť na cestu lásky!

Nech vás na nej sprevádza požehnanie!

Stephen a Alex Kendrickovci,
autori Daru lásky

„Usilujte sa o lásku.“ (1Kor 14, 1)


VENUJME POZORNOSŤ JEDEN DRUHÉMU
A POVZBUDZUJME SA K LÁSKE A DOBRÝM SKUTKOM.

(Heb 10, 24)


V AKOM STAVE JE
VAŠE MANŽELSTVO?
Bezplatný dotazník

Aby sme vám pomohli vytvoriť si jasnú predstavu o vašom manželstve a jeho napredovaní počas cesty, ktorou vás povedie Dar lásky, pripravili sme krátky BEZPLATNÝ dotazník, ktorý je jednoduchý, dostupný on-line a určený len na súkromné použitie. V priebehu niekoľkých minút zistíte, kde sa ako manželia nachádzate, v čom by ste mali pridať a ako môžete systematickejšie využívať knihu Dar lásky vo svoj prospech.
Navštívte stránku www.LoveDareTest.com a krok za krokom nasledujte pokyny. Nezaberie vám to viac ako pätnásť minút. Hneď po vyplnení dotazníka uvidíte výsledky a ich analýzu spolu s praktickými odporúčaniami.
Či už si tento dotazník urobíte sami alebo so svojím manželom či manželkou, dúfame, že sa s touto užitočnou informáciou rozhodnete vydať na cestu, na ktorú vás pozýva Dar lásky. Neposkytne vám len diagnostický prehľad o vás a o vašom manželstve, ale zároveň vás upozorní na konkrétne „dni“ v Dare lásky, ktoré vás najlepšie pripravia na posilnenie a ozdravenie vášho vzťahu vo viacerých špecifických oblastiach. Dotazník si môžete zopakovať aj na konci tejto štyridsaťdňovej cesty a zistiť, aký pokrok ste urobili!
POZNÁMKA: Ďakujeme uznávanému manželskému terapeutovi a autorovi Dr. Ramonovi Pressonovi, ktorý nám pomohol vyvinúť tento špecifický hodnotiaci nástroj tak, že skĺbil svoje dlhoročné skúsenosti s obsahom knihy Dar lásky. Dr. Gary Chapman, autor Piatich jazykov lásky (The Five Love Languages), hovorí: „Osobne poznám Ramona Pressona už takmer tridsať rokov a s radosťou ho odporúčam ako odborníka na obohatenie osobného a manželského života. Má jedinečnú schopnosť odhaľovať zranenia a ukazovať cestu k nádeji.“ Myslíme, že budete mať rovnaký názor.


ZAČÍNAME
Úvod

Písmo HOVORÍ, že Boh naplánoval a stvoril manželstvo ako dobrú vec. Je to pekný, neoceniteľný dar. Dal nám ho, aby nám pomohol zbaviť sa osamelosti, znásobiť výkonnosť, vytvoriť rodinu, vychovávať deti, tešiť sa zo života, a požehnal nás intímnym vzťahom.
Okrem toho ale manželstvo prináša potrebu dozrievať a zvládať vlastné problémy a sebectvo s pomocou celoživotného partnera. Ak sme učenliví, naučíme sa to, čo je v manželstve najdôležitejšie – ľúbiť. Toto mocné spojenie nám poskytuje možnosť naučiť sa bezvýhradne ľúbiť inú nedokonalú bytosť. Je to nádherné. A ťažké. Mení to život.
Táto kniha je o láske, o učení sa a odvahe žiť život naplnený láskavým vzťahom. A cesta sa začína osobou, ktorá je vám najbližšia: vaším životným partnerom. Nech vám na začiatku tohto dobrodružstva žehná Boh.
Buďte si istí: potrebujete odvahu. Ak prijmete túto výzvu, majte na zreteli, že namiesto toho, aby ste svoje srdce nasledovali, je potrebné, aby ste ho viedli. Svet vám hovorí, aby ste nasledovali hlas srdca, no ak ho nevediete, robí to miesto vás niekto alebo niečo iné. Biblia hovorí: „nadovšetko klamlivé je srdce“ (Jer 17, 9), a tak pôjde vždy za tým, čo mu pripadá v tej chvíli správne.
Povzbudíme vás, aby ste uvažovali inak – rozhodli sa viesť svoje srdce k tomu, čo je najlepšie z dlhodobého hľadiska.
To je kľúč k trvalému a naplnenému vzťahu.
Naša cesta nie je procesom, pri ktorom by ste sa mali usilovať zmeniť svojho životného partnera na osobu, akou ho chcete mať vy. Bezpochyby ste už zistili, že úsilie zmeniť manžela alebo manželku sa končí neúspechom a pocitom znechutenia. Pôjde skôr o skúmanie a prejavovanie skutočnej lásky, i keď už túžba vyschla a vaša motivácia je chabá.
Láska nie je iba cit, ale rozhodnutie. Je nesebecká, obetavá a mení nás. A keď sa láska skutočne prejavuje podľa Božieho zámeru, je oveľa pravdepodobnejšie, že váš vzťah sa zmení k lepšiemu.
Každý deň tejto cesty bude obsahovať tri veľmi dôležité prvky:
Najprv budeme hovoriť o jedinečnom aspekte lásky. Pozorne čítajte a otvorte sa pre nové vnímanie toho, čo znamená naozaj niekoho milovať.
Potom vám ponúkneme konkrétny nápad, čo by ste mali urobiť pre svojho životného partnera. Niektoré úlohy budú ľahké, iné veľmi náročné. Berte však každú výzvu vážne a pristupujte k nej tvorivo a s odvahou. Nedajte sa znechutiť, ak vám vonkajšie okolnosti zabránia splniť niektorú úlohu. Čo najskôr sa pozbierajte a pokračujte v ceste.
Napokon dostanete priestor na záznamy o tom, čo sa učíte, čo robíte a ako reaguje váš životný partner. Je dôležité, aby ste tento priestor využili na zachytenie toho, čo sa počas cesty deje s vami i s ním. Tieto zápisky budú svedectvom vášho postupu a o pár rokov môžu byť pre vás nesmierne vzácne.
Pamätajte, máte zodpovednosť chrániť a viesť svoje srdce. Nevzdávajte sa a nedajte sa odradiť. Buďte odhodlaní viesť svoje srdce a absolvovať celú cestu až do konca. Naučiť sa úprimne ľúbiť je v živote to najdôležitejšie.

Teraz teda zostáva viera, nádej a láska, tieto tri,
ale najväčšia z nich je láska. (1Kor 13, 13)



KEBY SOM HOVORIL ĽUDSKÝMI JAZYKMI,
BA AJ ANJELSKÝMI, A LÁSKU BY SOM NEMAL,
BOL BY SOM IBA AKO CVENDŽIACI KOV A ZUNIACI BUBON.

A KEBY SOM MAL AJ DAR PROROKOVAŤ
A POZNAL BY SOM VŠETKY TAJOMSTVÁ A MAL BY SOM VŠETKO POZNANIE A KEBY SOM MAL TAKÚ SILNÚ VIERU, ŽE BY SOM HORY PRENÁŠAL, NO LÁSKU BY SOM NEMAL, NEBOL BY SOM NIČÍM.

A KEBY SOM ROZDAL VŠETOK SVOJ MAJETOK A VYDAL SVOJE TELO NA UPÁLENIE, NO LÁSKU BY SOM NEMAL, NIČ BY MI TO NEOSOŽILO.

(1Kor 13, 1 – 3)
1. DEŇ
Láska je trpezlivá

So všetkou pokorou, miernosťou a trpezlivosťou znášajte sa navzájom v láske. (Ef 4, 2)

Láska robí divy. Je to najmocnejšia životná motivácia a je oveľa hlbšia a zmysluplnejšia, ako si väčšina ľudí uvedomuje. Dodáva odvahu zbabelému a pochabému múdrosť. Vždy robí to, čo je najlepšie pre iných, a dáva nám silu čeliť najväčším problémom.
Láska motivuje muža, aby sa prestal správať detinsky, postaral sa o svoju rodinu a zanietene vykonával to, v čo verí – napríklad aby sa preplavil cez oceán a bojoval za svoju krajinu. Láska vedie ženu k emocionálnemu spojeniu vo vzťahoch, k upokojovaniu ľudí okolo seba, ktorí prežívajú bolestné pocity, k ochrane svojich detí a láskyplnej pomoci tým, čo sa ocitli v ťažkej situácii.
Rodíme sa s celoživotným smädom po láske. Naše srdcia ju potrebujú rovnako zúfalo ako pľúca kyslík. Láska mení našu životnú motiváciu. S ňou sa vzťahy stávajú zmysluplnými. Nijaké manželstvo bez nej neuspeje.
Láska je vybudovaná na dvoch pilieroch, ktoré najlepšie definujú jej podstatu. Tieto dva piliere sú trpezlivosť a vľúdnosť. Všetky ostatné charakteristiky lásky sú rozšírením týchto dvoch vlastností. A tu sa začína náš prvý podnet. Budeme hovoriť o trpezlivosti.
Láska vás bude inšpirovať, aby ste sa stali trpezlivou osobou. Keď sa rozhodnete pre trpezlivosť, budete pozitívne reagovať na negatívne situácie. Nerozčúlite sa tak rýchlo. Namiesto rýchleho výbuchu narátate do sto. Nebudete netrpezliví a nároční. Láska vám pomôže upokojiť sa a šíriť okolo seba milosrdenstvo.
Nikto nie je rád v prítomnosti netrpezlivého človeka, ktorý reaguje prehnane, s hnevom, pochabo a poľutovaniahodným spôsobom. Irónia hnevu nad nesprávnym skutkom je v tom, že hnev podnecuje nové zlo. Hnev takmer nikdy nič nezlepší. V skutočnosti zvyčajne spôsobuje ďalšie problémy. Na krátkodobé mrzutosti reaguje pošliapaním dlhodobých vzťahov.
Trpezlivosť však problémy zastavuje. Skôr ako zahryznutie do pery či plesnutie sa rukou po ústach je trpezlivosť hlbokým nadýchnutím. Prečistí vzduch. Zabráni hnevlivosti, aby sa svojím škorpióním chvostom rozháňala po celej miestnosti. Je to rozhodnutie ovládnuť svoje emócie a nedovoliť, aby emócie ovládli nás, ale aj prejav rozvahy, aby sme sa za zlo neodplácali zlom. Trpezlivosť prináša vnútorný pokoj uprostred vonkajšej búrky.
Ak vás váš partner urazí, rýchlo jeho urážku opätujete alebo sa ovládate? Uvedomujete si, že ak sa k vám niekto zachová nepekne, vašou zvyčajnou reakciou je hnev? Ak áno, ponúkate iným namiesto lieku jed.
Ak by sme mohli z hnevu sňať masku, videli by sme, že je často emocionálnou reakciou prameniacou z našej vlastnej nevedomosti, pochabosti či sebeckosti. Trpezlivosť nás však robí múdrymi. Namiesto „Ako sa opovažuješ!“ hovorí: „Pomôž mi pochopiť.“ Nepoháňa nás súdiť, ale načúva tomu, čo vraví druhý človek. Trpezlivosť stojí vo dverách, keď sa dovnútra dobýja hnev, a čaká, aby si mohla utvoriť úplný obraz, skôr ako zvolí najprimeranejšiu reakciu. Biblia hovorí: „Trpezlivý oplýva rozumnosťou, kým prchký vychvaľuje bláznovstvo“ (Prís 14, 29).
Takisto ako netrpezlivosť mení váš domov na vojnovú zónu, uplatňovanie trpezlivosti navodí mier a pokoj. „Vznetlivý človek vyvoláva zvadu, zatiaľ čo trpezlivý spor utišuje“ (Prís 15, 18). Takéto slová z biblickej knihy Prísloví sú princípmi s nadčasovou platnosťou. Trpezlivosť je stretnutie lásky s múdrosťou. A každé manželstvo, ak má zostať zdravé, si vyžaduje túto kombináciu.
Láska jednoducho dovoľuje tomu druhému byť človekom. Chápe, že každý zlyháva… denne. A tak, keď sa stane chyba, trpezlivosť poskytne iným na jej nápravu viac času, ako si zaslúžia. Dáva vám schopnosť vydržať počas ťažkého obdobia vo vzťahu a nezložiť sa pod tlakom.
Nuž, otestujte sa. Ako dlho vydržíte byť naštvaní? Ako rýchlo si osvojíte nesprávny postoj? Ste ochotní s úsmevom počkať? Môže váš partner rátať s tým, že má trpezlivú manželku či manžela? Má vaša žena istotu, že keď si zabuchne kľúče v aute, stretne sa s pochopením a nezvozíte ju ako malé decko? Môže si byť váš manžel istý, že keď ho pristihnete pri pozeraní futbalového zápasu, nezahriaknete ho hlasným konštatovaním, o čo rozumnejšie mohol využiť čas?
O čo iná nálada by vládla vo vašom príbytku, keby ste vyskúšali biblický prístup: „Hľaďte, aby sa nikto nikomu neodplácal zlým za zlé, ale vždy sa usilujte o dobro medzi sebou i voči všetkým“ (1Tes 5, 15)?
Len máloktorí z nás sú prirodzene trpezliví a počínajú si dobre. No múdri muži a ženy sa o to usilujú ako o nevyhnutnú zložku svojho manželského vzťahu. Je to dobrý začiatok, ako môžeme prejaviť skutočnú lásku.
Táto cesta je proces, a prvé, pre čo sa musíme rozhodnúť, je každodenná trpezlivosť. Náš život je maratón, nie šprint na krátkej trase. No stojí to zato. A pretože by sme nikdy nemali prestať ľúbiť, takisto by sme nikdy nemali poľaviť vo svojej trpezlivosti. S každým novým východom slnka by sme si mali doplniť jej zásoby.


DNEŠNÁ ÚLOHA

PRVÁ ČASŤ TEJTO ÚLOHY JE POMERNE JEDNODUCHÁ.
HOCI LÁSKU PREJAVUJEME RÔZNYMI SPÔSOBMI,
SLOVÁ ČASTO ODRÁŽAJÚ STAV SRDCA.
V NASLEDUJÚCI DEŇ SA ROZHODNITE REAGOVAŤ TRPEZLIVO A NEPOVEDAŤ SVOJMU PARTNEROVI NIČ NEGATÍVNE.
AK STE V POKUŠENÍ, RADŠEJ MLČTE.
JE LEPŠIE DRŽAŤ JAZYK ZA ZUBAMI, AKO POVEDAŤ NIEČO, ČO NESKÔR OĽUTUJETE.

Keď dnešnú úlohu splníte, odpovedzte si na tieto otázky:

Stalo sa dnes niečo, čo spôsobilo váš výbuch hnevu voči partnerovi? Boli ste v pokušení uvažovať nesúhlasne a vyjadriť svoje myšlienky slovami?

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2017 ISBN: 9788022208789 Rozmer: 140×215 mm Počet strán: 252 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách