Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Ucho (remastrovaná verze)

Ear, The (1970) - r. Karel Kachyna - h. Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Jan Te


🍎 Vypredané
3,99€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Jedna z najslávnejších trezorových snímok z prelomu 60. a 70. rokov, ktorá mohla byť do distribúcie prvýkrát uvedená až po celých dvoch desaťročiach od svojho vzniku. Jej osteň je namierený proti praktikám predstaviteľov komunistickej strany, a teda aj vlády v období 50. a 60. rokov.

Legendárny film zobrazuje ničivý strach, ktorý v ére vrcholného stalinizmu ovládal i stranícke špičky. Odhaľuje devastujúce podozrievanie, ktorého názorným prejavom je všadeprítomné odpočúvanie. Je z obdobia, keď aj medzi samotnými súdruhmi platilo heslo „dôveruj, ale preveruj“. Preto boli i vo vilách ministrov a ďalších vrcholných predstaviteľov štátu namontované uchá – odpočúvacie prístroje, ktorými mohla Štátna bezpečnosť kontrolovať ľudí ešte aj v ich intímnom súkromí.

Film je nielen otriasajúcim svedectvom, ale i dôrazným varovaním. Režisér Karel Kachyňa sa v ňom opiera o vynikajúci scenár, rozohrávajúci pradivo vzťahov medzi ústrednou manželskou dvojicou, ktorá si počas jednej prebdenej noci, strávenej v hádkach a zmierovaní, ujasňuje, či sa aj ona neocitla v nemilosti. Prednosťou filmu sú oba mimoriadne sugestívne zvládnuté herecké party, ktorých sa zhostili Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý.

Recenzie a kritiky

Recenzie na ČSFD

Herci: Radoslav Brzobohatý, Jiřina Bohdalová, Jiří Císler, Miloslav Holub, Jaroslav Moučka, Ladislav Křiváček, Alois Mottl, František Němec, Bronislav Poloczek, Josef Šulc, Jan Teplý st., Bořivoj Navrátil, Jindřich Narenta, Daniela Pokorná, Gustav Opočenský, Ivan Palúch, Lubor Tokoš, Karel Vlček, Karel Vašíček, Alice Auspergerová, Jan Bartoš, Ladislav Krečmer, Jana Hana Duffková, Milica Kolofíková, Galina Kopaněva, Zdeněk Hradilák, Hynek Kubasta, Miroslav Nesvadba, Vladimír Zátka, Senta Vollnerová

Rok vydania: 2017 Katalógové číslo: 81911 Rozmer: 135×190 mm Dĺžka: 92 Obal: DVD obal Titulky: české (pre nepočujúcich), anglické Jazyk: čeština

Zaradené v kategóriách