Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Turci v Uhorsku

Pramene k dejinám Slovenska a Slovákov VII.


🍎 Vypredané
17,26€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Najturbulentnejšie storočie v dejinách Slovenska mapuje kniha Turci v Uhorsku I. Vychádza ako siedmy zväzok edície Pramene k dejinám Slovenska a Slovákov a je dielom jedenástich popredných slovenských historikov.

Podľa zostavovateľa Viliama Čičaja publikácia mapuje obdobie, keď sa územie Slovenska dostalo na jeden a pol storočia do susedstva Osmanskej ríše a zároveň sa stalo politickým, hospodárskym a kultúrnym centrom kráľovského Uhorska. "Rozmach vzdelanosti a školstva spôsobil obrovský nárast pramenného materiálu, ktorý museli autori publikácie brať do úvahy a spracovať," dodal Čičaj. To bol dôvod, prečo je siedmy zväzok rozčlenený do dvoch častí.

Prvá časť obsahuje materiály z obdobia po bitke pri Moháči v roku 1526 až po mier s Bočkajom v roku 1608. Zároveň je pre prehľadnosť rozdelená do štyroch tematických celkov - Konflikt dvoch svetov, Konflikt dvoch vierovyznaní, Svet hospodárstva a Svet každodennosti.

Prvý celok Konflikt dvoch svetov prináša pramenné materiály ilustrujúce civilizačný stret osmanského impéria a vtedajšej strednej Európy.

Konflikt vierovyznaní ilustruje úpadok katolíckej cirkvi a jej konflikt s novými náboženskými prúdmi luteranizmom a kalvinizmom s jeho vplyvmi na vtedajšiu spoločnosť.

Tretí celok analyzuje majetkové vzťahy a vlastnícke pomery v Uhorsku a ich charakter.

Vo štvrtom autori prinášajú dokumenty ilustrujúce každodenný svet práce, voľného času a zábavy aj prostredníctvom prudko sa rozširujúcej úradnej a súkromnej korešpondencie, ktorá sa stáva dôležitým a často jediným zdrojom výmeny informácií. Prináša prípady z mestskej trestnej súdnej praxe aj známe procesy s čarodejnicami v Bratislave.

Ambíciou edície je popularizovať dobové dokumenty a ponúkať možnosť vytvoriť si vlastný názor na dejiny. Podľa vedúceho literárneho oddelenia Literárneho informačného centra Antona Baláža z každého zväzku vychádza približne 1 500 výtlačkov. Časť nákladu dostávajú slovenské veľvyslanectvá a slavistické ústavy v zahraničí.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2005 ISBN: 8089222005 Rozmer: 17,8x24,7 cm Počet strán: 365 Väzba: pevná s prebalom Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách