Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

1000 riešení 1/2024 – Účtovná závierka v PÚ a v JÚ

Zmeny a sadzby dane

Poradca s.r.o. (2024) • Séria 1000 riešení 2024 • Edícia 1000 riešení • 1. diel

🌴 Máme na sklade, posielame ihneď.
17,00€
Zľava 31%
11,80€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Každá účtovná jednotka, ktorá vedie účtovníctvo, je povinná zostaviť účtovnú závierku. Táto povinnosť jej vyplýva zo zákona o účtovníctve, podľa ktorého je účtovná jednotka povinná zostavovať riadnu, mimoriadnu, priebežnú alebo konsolidovanú účtovnú závierku, ktorá sa zostavuje za skupinu účtovných jednotiek (konsolidovaný celok). Účtovné jednotky, ktoré účtujú v sústave jednoduchého účtovníctva, zostavujú účtovnú závierku vždy k 31. 12. kalendárneho roka, z dôvodu, že fyzické osoby podnikatelia nemôžu uplatniť účtovné obdobie hospodársky rok. Požiadavky na zostavenie účtovnej závierky sú ustanovené v opatrení pre vedenie JÚ. Súčasťou opatrenia sú aj účtovné výkazy, ktoré účtovné jednotky musia zostaviť.

Titul obsahuje riešenia prípadov z praxe k týmto témam:
Účtovná závierka v podvojnom účtovníctve
Účtovná závierka v jednoduchom účtovníctve
Daň z príjmov
Aktuálne sadzby dane z príjmov
Vysporiadanie dane z príjmov
Preddavky na daň z príjmov PO
Zmeny ZDP týkajúce sa FO


Do skupiny účtovných jednotiek patrí materská účtovná jednotka a všetky jej dcérske účtovné jednotky. Priebežná účtovná závierka sa zostavuje v prípade konkurzu alebo likvidácie účtovnej jednotky. To, či sa bude účtovná závierka zostavovať k 31. 12. kalendárneho roka alebo k inému dátumu, záleží od skutočnosti, či účtovná jednotka má účtovné obdobie kalendárny rok, alebo nie. Ak má účtovné obdobie kalendárny rok, zostavovať bude účtovnú závierku k 31. 12. kalendárneho roka. Ak má účtovné obdobie hospodársky rok, teda iné obdobie po sebe idúcich 12 kalendárnych mesiacov ako kalendárny rok, zostavovať bude účtovnú závierku k inému dňu, než k 31. 12., napr. k 30. 6.
Bez ohľadu na dátum, ku ktorému bude účtovná jednotka zostavovať účtovnú závierku, môže pri jej zostavovaní postupovať rovnako, pretože pri zostavovaní účtovnej závierky za hospodársky rok platia rovnaké princípy a pravidlá.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2024 ISBN: 9771335415272 Rozmer: 148×210 mm Počet strán: 176 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách