Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Zaniknutý Martin


🍎 Vypredané
26,60€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Počas „veľkej“ asanácie Martina bolo zbúraných 188 domov. Zaniklo niekoľko ulíc a uličiek (Riadok, Smrtná, Vajanského), niekoľko významných budov a domov. Búral sa Riadok, Dolumestie, „Prednádražie“, námestie okolo Kostola Sv. Martina a centrum (prostredný rad domov). V tejto jedinečnej knihe - Zaniknutý Martin - objavíte, akú tvár malo mesto pred asanáciou, počas nej a v súčasnosti.

Kniha Zaniknutý Martin bude piatou časťou dlhoročného projektu o mestách Martin a Vrútky. Čitateľa prenesie do obdobia, v ktorom prišlo v Martine k najrozsiahlejšej a zároveň najnezmyselnejšej asanácii v histórii slovenských miest. Asanované boli celé časti mesta, ulice a významné architektonické budovy. Mesto Martin ostalo architektonicky „oklieštené“ a túto chybu ani po päťdesiatich rokoch architekti a urbanisti už nedokázali napraviť. Fotografie dokumentujú nielen samotnú asanáciu, ale tiež stav ulíc a uličiek pred asanáciou a po nej.

V knihe sú uverejnené dodnes nepublikované fotografie množstva amatérskych fotografov, ktorí stáli v pravý čas na asanovanom („správnom“) mieste. Kniha vychádza v limitovanej edícii Memoria Urbis.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2023 ISBN: 9788097446147 Rozmer: 235×320 mm Počet strán: 112 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách