Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Navarme si Grécko

Lahodná chuť Stredomoria na vašom stole Som vďačná za príležitosť spoznať Grécko z iného uhla, za všetky zážitky a...


🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
10,99€

📚Prečítaná za 7,14€ (Zľava 35%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Lahodná chuť Stredomoria na vašom stole
Som vďačná za príležitosť spoznať Grécko z iného uhla, za všetky zážitky a spomienky a som rada, že mám možnosť sa tam stále vracať aj vďaka – dnes už – mojej rodine, ktorá tam žije. Dúfam, že grécke lahôdky z tejto knihy budete pripravovať s rovnakým nadšením, s akým sme ich pre vás so sestrou Olinkou písali. Myslím, že pre rodinu je veľmi dôležité aj spoločné stolovanie, preto vám prajem, nech vždy máte čas pre svoju rodinu.
(Denisa Vinczeová)


Prvým jedlom, čo som v Grécku ochutnala, bola známa špecialita pastício. Sú to zapečené makaróny s bolonskou omáčkou a s bešamelom. Dajú sa pripraviť zo surovín, ktoré bežne dostať na Slovensku. Aj preto som si grécku kuchyňu tak obľúbila. Môj manžel Jorgoš má firmu na výrobu olivového oleja, bez ktorého by sa grécka kuchyňa nezaobišla. Ďakujem jeho mame a babičkám z Agioi Pantes, ktoré ma recepty na grécke lahôdky naučili.
(Oľga Vinczeová-Σουλάντζου)

Ukážka textu z knihy



Pri stolovaní v reštaurácii býva zvykom objednať si celú jedenapollitrovú fľašu vody pre všetkých stolujúcich. V niektorých reštauráciách si ju ani netreba objednávať, prinesú ju automaticky a zadarmo. Tiež je zvykom, že ak pri stole sedia viacerí muži, neobjedná si každý pre seba pohár s načapovaným pivom. Majú tam väčšinou plechovkové alebo fľaškové, no aj štyria muži si objednajú len jednu či dve plechovky a tie si rozlejú do menších pohárikov. Jedia k tomu vypražené krevety ako chuťovku. Aj šalát objednávajú jeden pre celý stôl, pri jedle nechýba ani chlieb, prinesú ho automaticky, hoci si objednáte cestoviny alebo mäso s ryžou. Gréci sú zvyknutí jesť chlieb ku všetkým jedlám. Aj u nás doma to tak bolo a pri chystaní stola na obed sme pripravili okrem hlavného jedla aj šalát, chlieb, syr feta a nakladané olivy. Toto bolo na stole pri každom jedle. Nesmeli chýbať ani malé poháriky na víno pre všetkých pánov pri stole. Pilo sa väčšinou biele víno. Tak asi deci pre každého muža, či bol deň, či večer, patrilo na stôl. Čo sa mi páčilo pri stolovaní, či už v reštaurácii, alebo doma, bolo, že sme jedli pomaly, veľa sme sa rozprávali a takto náš obed či večera trvali aj hodinu a viac. V reštauráciách často vidno stolujúcich sedieť pri jednom jedle aj dve hodiny. A dajú si niekedy aj dva či tri chody, potom príde káva, večer si páni doprajú ouzo (typický grécky alkoholický nápoj s príchuťou pelendreku), a takto si sedia a stolujú. V lete počas horúcich dní po obede v niektorých reštauráciách prinesú ako pozornosť podniku aj vychladené nakrájané kúsky červeného melóna. Čo ma asi najviac prekvapilo pri gréckom stolovaní, bolo, že keď prídete do reštaurácie, prinesú najprv papierový obrus. Spočiatku som to nechápala, no keď sme dojedli, všetko mi bolo jasné. Gréci často jedia rukami. Nemyslím tým jedlo z taniera, ale napríklad, keď si objednajú kodosufli (pečené kusy jahňacieho alebo baranieho mäsa aj s kosťou nasekané na kúsky). Takto pripravené mäso sa aj v reštauráciách je rukami. Prinesú im jeden veľký tanier pre všetkých a z neho si všetci berú. Kosti položia na papierový obrus. A takto sa pokračuje, až na konci vidíte kopu kostí, použitých servítok, kusy chleba a medzi tým taniere, poháre a príbor. Potom príde čašník, chytí všetky rohy papierového obrusa a celý balíček odnesie do kuchyne

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2014 ISBN: 9788089452934 Rozmer: 138×214 mm Počet strán: 184 Väzba: flexi Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách