Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Vražda na diaľku

Prichádza nový doktor! Lekárom prvého kontaktu v dvadsiatom prvom storočí bude smartfónová aplikácia! Doktor George...

Robin CookIkar (2015)

🍎 Vypredané
12,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Prichádza nový doktor! Lekárom prvého kontaktu v dvadsiatom prvom storočí bude smartfónová aplikácia!

Doktor George Wilson, starší neatestovaný rádiológ z Los Angeles, vstupuje do lekárskeho stavu v čase prudkých zmien v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Realitou sa stáva zbližovanie informačných technológií, nanotechnológie a genomiky. Lekári na celom svete budú čochvíľa plniť celkom inú úlohu. Do popredia sa v medicíne dostane smartfón. Nepôjde však o dômyselný zdravotnícky prístroj, skôr o náhradu lekára primárnej starostlivosti. Vie sa dokonale prispôsobovať individuálnym potrebám a choroby bude diagnostikovať a liečiť lepšie ako človek. Nazvú ho iDoc.
Georgeov prvý kontakt s technickou novinkou sa skončí tragicky – jedného rána sa v posteli zobudí vedľa mŕtvej snúbenice. Vysvitne, že patrila medzi betatesterov iDocu. Neskôr zomrie viacero Georgeových pacientov, ktorým implantovali rezervoár s inzulínom. Všetci sa zúčastňovali na rozsiahlom skúšaní aplikácie.
Je možné, že na iDoc zaútočili hackeri? Snaží sa to americká vláda ututlať? George vytrvalo pátra po pravde, hoci vie, že tým ohrozuje svoju kariéru i slobodu. Uvedomuje si, že ak sa nemýli, dôsledky chyby v aplikácii môžu byť osudné pre množstvo ďalších ľudí.

Z anglického originálu Cell (G. P. PUTNAM’S SONS. Published by the Penguin Group, New York 2014) preložil Róbert Hrebíček.


Ukážka textu z knihy



Thorn zamával smerom k LED displejom za sebou, akoby dirigoval symfonický orchester. Jeho gesto sprevádzalo prvých tridsať sekúnd Beethovenovej Piatej symfónie a na obrazovkách sa tučným čiernym písmom, vysokým tridsať centimetrov, zjavilo slovo iDoc.
Aby dosiahol väčší efekt, odmlčal sa. Potom sa znova obrátil k obecenstvu: „Žiarivým príkladom zlyhania dnešnej medicíny je to, že až dosiaľ sa nepodarilo odstrániť nedostatok lekárov prvého kontaktu. Jeho následkom sú nepotrebné a nákladné návštevy urgentného príjmu. Ľudí, ktorí to nepotrebujú, vyšetrujú špecialisti, pacientom, ktorí to nevyžadujú, sa robia najrozličnejšie zákroky. Navyše sa bezdôvodne predpisuje priveľa liekov. To všetko vedie k obrovskému počtu zbytočne, márnotratne vyplatených poistných súm. To sa však, priatelia, všetko zmení. Prichádza nový doktor! Lekárom prvého kontaktu v dvadsiatom prvom storočí bude smartfónová aplikácia, ktorú už podmienečne schválil Úrad pre dohľad nad potravinami a liečivami. Volá sa iDoc!“
Thorn znova ukázal na obrovské LED obrazovky, na ktorých sa zjavili fotografie troch smartfónov od najväčších svetových výrobcov – Apple, Samsungu a Nokie. Na všetkých bola spustená jediná aplikácia: biely štvorec s červeným krížom, na ktorého horizontálnom ramene sa vynímal nápis iDoc. George zadržal dych.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2015 ISBN: 9788055141046 Rozmer: 155×233 mm Počet strán: 312 Väzba: pevná s prebalom Jazyk: slovenčinaŠtýl: tragický, napínavý

Zaradené v kategóriách