Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Slovensko v dielach Slovenskej národnej galérie


🍎 Vypredané
42,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Táto publikácia nie je iba kniha o umení – je to kniha o Slovensku, ktorá náš príbeh rozpráva prostredníctvom umenia.

Príbehy krajiny sú rôzne – historické, politické, osobné, aké si len zmyslíme. My sme dostali príležitosť zostaviť príbeh, ktorý rozprávajú – už vyše sto rokov – umelci a umelkyne. Ako sa na nás dívajú? Je to krajina, alebo sú to ľudia? Je ten obraz zhodný s naším chápaním? A bude sa nám páčiť? Alebo nás vystraší? Sme naozaj definovaní iba mäkkými kopcami a mýtom zeme a jej ľudu?

Idea pozrieť sa na zbierky SNG inak prišla z vonku. Vyplynula z diskusie s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ivanom Korčokom, ktorý sa aktívne hlásil k tomu, aby naša diplomacia oveľa intenzívnejšie prezentovala Slovensko cez umenie. Na presvedčení, že obrazy sú univerzálny vyslanec, je postavený koncept publikácie – vizuálneho atlasu, ktorým sa posúvame od dejín umenia viac k vizuálnej kultúre.

Knihu sme usporiadali do poeticky ladených kapitol, diela zo zbierok SNG sme však vyberali tak, aby sme prípadný sentiment ironizovali, relativizovali a kontextualizovali. Upozadili sme dielo ako artefakt a uprednostnili jeho vizuálnu informáciu. To nám umožnilo lepšie rozprávať, skladať a odkazovať medzi dielami navzájom a umožniť divákovi prežiť okúzlenie z „náhodne“ odhalenej blízkosti. Osloviť obrazom.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2021 ISBN: 9788080592424 Rozmer: 210×250 mm Počet strán: 416 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách