Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Krajina spod Znieva

Kultúrne pamiatky pre mladých čitateľov


🍎 Vypredané
18,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Knižka približuje zrozumiteľnou formou najdôležitejšie sakrálne architektonické a umelecké diela trojice obcí - Kláštor pod Znievom, Slovany a Vrícko, ktoré sa nachádzajú pod majestátnym kopcom s ruinami hradu Zniev. V najväčšej miere je knižka venovaná Kláštoru pod Znievom, ktorý zohral významnú úlohu v dejinách Turca od raného stredoveku až do polovice 20. storočia. Bol nielen najdôležitejším cirkevným centrom, ale istý čas aj administratívnym sídlom Turca. V 19. storočí sa stal významným vzdelávacím centrom, nakoľko tu bolo založené jedno z prvých troch slovenských gymnázií, ktoré pretrvalo s menšími prestávkami v obci až do polovice 20. stor. a výrazne formovalo jeho intelektuálne prostredie.

Kniha prevedie čitateľa dejinami obcí od 13. do 20. stočia, zaujme veľkým množstvom predstavených sakrálnych pamiatok, medzi ktoré patria kostoly, prícestné kaplnky, Božie muky, kalvária, obrazy a sochy, ako aj originálnymi autorskými ilustráciami vytvorenými špeciálne pre tento projekt.

Jazyk, forma, obsah i vzdelávací charakter knižky je určený pre širokú laickú verejnosť, najmä pre deti a mládež. Okrem základných textov sú za jednotlivými kapitolami umiestnené vysvetľujúce časti, ktoré približujú odborné pojmy z dejín umenia a architektúry, zároveň sa tu nachádzajú medailóny viacerých svätcov spojených s krajinou spod Znieva i významných obyvateľov či rodákov Kláštora pod Znievom.

Vzhľadom na charakter knižky, prezentujúcej kultúrne bohatstvo regiónu, bude výnos z jej predaja určený na záchranu a obnovu sakrálnym pamiatok, najmä na rekonštrukciu jedinej Turčianskej kalvárie z roku 1729, postavenej práve v Kláštore pod Znievom.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2012 ISBN: 9788097096052 Rozmer: 230×290 mm Počet strán: 55 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách