Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Dávid a Goliáš

Pred tritisíc rokmi na bojisku v starej Palestíne mladý pastier skosil mocného bojovníka obyčajným kameňom vystreleným z...

Malcolm GladwellIkar (2014)

🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
12,90€

📚Prečítaná za 7,10€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Pred tritisíc rokmi na bojisku v starej Palestíne mladý pastier skosil mocného bojovníka obyčajným kameňom vystreleným z praku. Odvtedy sú ich mená Dávid a Goliáš synonymom boja medzi zdanlivo slabšími a obrami. Dávidovo víťazstvo bolo nepravdepodobné a zázračné. Nemal vyhrať.
Alebo vari áno?
V Dávidovi a Goliášovi Malcolm Gladwell spochybňuje naše nazeranie na prekážky a znevýhodnenia, ponúka nové chápanie toho, čo znamená byť diskriminovaný, vyrovnať sa s postihnutím, stratiť rodiča, prípadne navštevovať priemernú školu či trpieť akýmkoľvek iným druhom zdanlivej nepriazne osudu.
Gladwell začína skutočným príbehom o tom, čo sa vtedy dávno vlastne stalo medzi obrom a mladým pastierom. V podobnom tóne potom rozoberá nepokoje v Severnom Írsku, mentalitu výskumníkov v oblasti rakoviny a vodcov hnutia za občianske práva, vraždu a vysokú cenu odplaty či dynamiku úspešných a neúspešných školských tried. Dokazuje, že všeličo, čo je krásne a čo si ľudia nesmierne vážia, vzniká z toho, čo sa najprv javí ako životné útrapy a krivdy.

Z anglického originálu David and Goliath (Little, Brown
and Company, New York 2013) preložila Zora Ličková.

Ukážka textu z knihy



Čo keby sme spočítali všetky vojny medzi veľmi veľkými a veľmi malými krajinami za posledných dvesto rokov? Rátali by sa povedzme iba ozbrojené konflikty, v ktorých jedna strana mala aspoň desaťnásobne viac obyvateľstva a zbrojného potenciálu ako druhá. Čo myslíte, v koľkých prípadoch vyhrala väčšia krajina? Predpokladám, že väčšina z nás by tipovala čísla blížiace sa k sto percentám. Veď desaťnásobok predstavuje veľký rozdiel. Ako to bolo naozaj, prekvapí zrejme každého. Pred niekoľkými rokmi to totiž politológ Ivan Arreguín-Toft naozaj prepočítal a vyšlo mu iba 71,5 percenta. Skoro v tretine prípadov teda vyhral slabší!
Arreguín-Toft potom troška preformuloval otázku. Čo sa deje vo vojnách medzi nerovnými súpermi, keď slabšia strana, rovnako ako Dávid, odmietne bojovať spôsobom vyhovujúcim silnejšiemu a použije nekonvenčnú či partizánsku taktiku? Odpoveď znela, že v takom prípade sa podiel víťazstiev slabšej strany vyšplhal z 28,5 na 63,6 percenta! Buďme však konkrétnejší: Spojené štáty majú desaťkrát toľko obyvateľstva ako Kanada. Ak by tieto dve krajiny vstúpili do vojny a Kanada by sa rozhodla bojovať nekonvenčným spôsobom, na základe historických faktov by zrejme nebolo od veci staviť na Kanadu!

Recenzie a kritiky

Originálny názov: David and Goliath Rok vydania: 2014 ISBN: 9788055138503 Rozmer: 135×208 mm Počet strán: 336 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách